Σπυράκη: Έξι στα δέκα νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη εξαρτώνται από το φυσικό αέριο

Σπυράκη: Έξι στα δέκα νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη εξαρτώνται από το φυσικό αέριο

«Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ το 2018 έξι στα δέκα νοικοκυριά εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και περισσότερα από ένα στα δέκα περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση» ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την «εργαλειοθήκη» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους , το ζήτημα των τιμών της ενέργειας συζητήθηκε αναλυτικά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με τη συμμετοχή της αρμόδιας Επιτρόπου Κάρντι Σίμπσον.

Στην παρέμβασή της η κα. Σπυράκη ζήτησε επείγουσα δράση από την Κομισιόν εστιάζοντας σε τρία βήματα, τις ευρωπαϊκές παραγγελίες φυσικού αερίου, τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις υποδομές για αποθήκευση πράσινης ενέργειας.

«Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει τώρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους» επισήμανε με έμφαση η κ. Σπυράκη. Σημείωσε μάλιστα, ότι παρά το σχεδιασμό της ΕΕ για ενεργειακή ένωση , τα τελευταία έξι χρόνια δεν ήταν επαρκείς οι προβλέψεις για τον εφοδιασμό του φυσικού αερίου και δεν κατασκευάστηκαν οι κατάλληλες υποδομές αποθήκευσης που θα εξασφάλιζαν ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ με πράσινη ενέργεια.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην ομιλία της, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου βάσει έρευνας του ΑΠΘ το 2018 , έξι στα δέκα νοικοκυριά εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και περισσότερα από ένα στα δέκα περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση.

Ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, προτείνοντας, εξειδικευμένα προγράμματα ολιστικής αναβάθμισης στις ευάλωτες γειτονιές, προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και να δοθούν κίνητρα για παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα νοικοκυριά.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Όταν το 2015 συζητούσαμε σε αυτή εδώ την αίθουσα το φιλόδοξο σχέδιο της ενεργειακής ένωσης διακηρύξαμε ότι « ποτέ ξανά» δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα προμηθευτή να ποδηγετήσει τον εφοδιασμό μας σε ενέργεια και να απειλήσει την ασφάλεια των προμηθειών μας. Σήμερα 6 χρόνια μετά οι τιμές στην ενέργεια δείχνουν πως δεν προβλέψαμε επαρκή, διαφοροποιημένο εφοδιασμό για το καύσιμο μετάβασης , το φυσικό αέριο. Και κυρίως δεν κατασκευάσαμε ως τώρα τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης πράσινης ενέργειας ώστε να αυξήσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε συντονισμένες ενέργειες για διαφοροποιημένες προμήθειες φυσικού αερίου , ενεργοποιώντας τη δυνατότητα μας ως τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο . Να επιταχύνουμε την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών , υποδομών αποθήκευσης καθώς και αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ το 2018 έξι στα δέκα νοικοκυριά εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και περισσότερα από ένα στα δέκα περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με εξειδικευμένα προγράμματα ολιστικής αναβάθμισης στις ευάλωτες γειτονιές, η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και η κινητροδότηση μικρής κλίμακας παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα νοικοκυριά επείγουν.

Κυρίως τώρα, επείγει μια Ευρωπαϊκή απάντηση στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Η ανάκαμψη, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας, η ποιότητα ζωής όλων μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε αύριο. Η ΕΕ οφείλει να παρέμβει τώρα».

Να σημειωθεί ότι, η άνοδος των τιμών της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητείται σήμερα και από τους υπουργούς Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ. Σπυράκη: Πως είδε ο ξένος Τύπος την έκθεσή της για τη μείωση Μεθανίου

Μ. Σπυράκη: Ψηφιοποίηση του Μητρώου Ασθενών με καρκίνο παιδικής ηλικίας

Μαρία Σπυράκη: Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να λάβει μέτρα για τη βλέννα στη θάλασσα

Μ. Σπυράκη: Φυσικό αέριο: Θηλιά στο λαιμό της ΕΕ ή μεταβατική λύση για το μέλλον που ήρθε;

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top