Ειδικό καθεστώς διεκδικούν οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία

Ειδικό καθεστώς διεκδικούν οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών και των Βόσνιων που ζουν στη νότια Σερβία διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Την αρχή της αμοιβαιότητας στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων επικαλέστηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά, ο εκπρόσωπος των Αλβανών στην σερβική βουλή Σάιμπ Καμπέρι και αρχηγός του βοσνιακού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κατά τη συνάντηση που είχαν – πριν από τρεις ημέρες – στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη διαμόρφωση ειδικών προτύπων που θα ισχύουν μόνο για κάποια «ουράνια» μειονότητα (τη σερβική, σ.σ.) στο βόρειο Κόσοβο», δήλωσε ο Καμπέρι μετά τη συνάντηση με τον ‘Αλμπιν Κούρτι.

Σημειώνεται ότι στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα στη νότια Σερβία οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία.

Ο Σάιμπ Καμπέρι ανέφερε ότι οι Αλβανοί διεκδικούν: «εκπροσώπηση στα κρατικά όργανα, αναλογική με την εθνική σύνθεση του πληθυσμού στη νότια Σερβία, το δικαίωμα να έχουν τα δικά τους σύμβολα (σημαία, έμβλημα), να χρησιμοποιούν επίσημα την αλβανική γλώσσα και γραφή όπως επίσης και να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν σε πανεπιστήμια του Κοσόβου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεπέρασαν τα 12,3 εκατ. ευρώ τα συνολικά κέρδη του ΣΚΡΑΤΣ τον Ιανουάριο – 100.000 ευρώ για τυχερό στην Καστοριά

Γεωργιάδης: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη βιομηχανία της

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top