Ευρωκοινοβούλιο: Ενεργειακό κόστος και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο της ολομέλειας

Ευρωκοινοβούλιο: Ενεργειακό κόστος και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο της ολομέλειας

Η ετήσια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το ενεργειακό κόστος, η προώθηση των ΑΠΕ, η χρηματοδότηση της Ουκρανίας, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την εβδομάδα από 12-15 Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο.

Ειδικότερα, ακολουθεί όλη η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Ετήσια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ένωσης

Η ετήσια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Στρασβούργου είναι η κεντρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κάνει απολογισμό του έργου της Επιτροπής κατά το προηγούμενο έτος και θα αναπτύξει τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, ιδίως ως προς την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα μέτρα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και τον περιορισμό της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και τις τρέχουσες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την πράσινη μετάβαση, στην ψηφιοποίηση, στην αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19 και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, καθώς και στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU. (Τετάρτη 10.00 ώρα Ελλάδας)

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν με τις απαντήσεις τους το έργο της Επιτροπής και τα σχέδιά της για το επόμενο έτος, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Εκτόξευση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αξιολογήσει τα πρόσφατα αλλά και τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ για την προστασία των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών κατά τον επόμενο χειμώνα. Σχετικό ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας, τον Οκτώβριο.

Τους τελευταίους μήνες, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πλήρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης το σχέδιο «REPowerEU», καθώς και μέτρα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ.

Το ΕΚ ενισχύει τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας

Τα σχέδια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης έως το 2030 – στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55» – θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από την επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου, θα αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ σε 45% έως το 2030. Σύμφωνα με την πρόταση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 16%, μέσω της αύξησης της χρήσης προηγμένων βιοκαυσίμων και μιας πιο φιλόδοξης ποσόστωσης για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης για την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση ­­- του νόμου που θέτει στόχους εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στην πρωτογενή όσο και στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο ζητά από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν συλλογικά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 στην τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 42,5% στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2007.

(Συζήτηση: Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου (ενεργειακή απόδοση), Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου (ΑΠΕ). Ψηφοφορία: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου)

Η Ουγγαρία είναι πλέον «υβριδικό καθεστώς», αναμένεται να διακηρύξει το ΕΚ

Το κείμενο (σχέδιο έκθεσης το οποίο οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη και θα ψηφίσουν την Πέμπτη) καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε που το Κοινοβούλιο κίνησε τη διαδικασία του άρθρου 7 το 2018, από «εσκεμμένες και συστηματικές προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης να υπονομεύσει τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης», ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την αδράνεια της ΕΕ.

Οι κύριοι τομείς ανησυχίας για τους ευρωβουλευτές καλύπτουν ευρύ φάσμα, από τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος έως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και από την ακαδημαϊκή και θρησκευτική ελευθερία έως τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται επίσης να δηλώσουν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία του άρθρου 7 θα ισοδυναμούσε με παραβίαση του κράτους δικαίου από το Συμβούλιο. Πρόκειται ακόμη να ζητήσουν την παρακράτηση των κεφαλαίων ανάκαμψης της Ουγγαρίας, έως ότου συμμορφωθεί με τις συστάσεις και τις δικαστικές αποφάσεις.

Επαρκείς κατώτατοι μισθοί: τελική ψηφοφορία για τους νέους κανόνες για αξιοπρεπή διαβίωση

Το ΕΚ αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στους νέους κανόνες της ΕΕ για την φτώχεια των εργαζομένων, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί θα πρέπει να επιτρέπουν στους εργαζομένους να ζουν αξιοπρεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής και τα ευρύτερα επίπεδα αμοιβών. Για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της επάρκειας των υφιστάμενων νόμιμων κατώτατων μισθών, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να θεσπίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές, ή να το καθορίσουν στο 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και στο 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Στις χώρες όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την αύξηση του ποσοστού αυτού.

«Αυτή είναι η Ευρώπη»: η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν στην ολομέλεια του ΕΚ

Την Τρίτη το πρωί, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν θα εκθέσει τις απόψεις της γύρω από την τρέχουσα κατάσταση και τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

Μετά την ομιλία της Φινλανδής πρωθυπουργού στην ολομέλεια θα ακολουθήσει γύρος παρεμβάσεων από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά συζήτηση με θέμα «Αυτή είναι η Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προτού μιλήσει στην ολομέλεια, η Σάνα Μαρίν και η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα θα έχουν διμερή συνάντηση.

Ελλάδα: σκάνδαλο παρακολουθήσεων και κατασκοπευτικού λογισμικού

Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα. Μεταξύ των προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στις αρχές του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή συνεδρίασε με θέμα την Ελλάδα, παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από κατασκοπευτικό λογισμικό ή έχουν ερευνήσει το θέμα.

Να ανακουφιστούν τα παιδιά από το ψυχικό τραύμα της πανδημίας θα ζητήσει το ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ζητήσουν αύξηση των δαπανών της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση πέραν του σημερινού 5% του ΑΕΠ και να παροτρύνουν κάθε χώρα της ΕΕ να δαπανήσει το 10% των κονδυλίων της για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα στην εκπαίδευση και το 2% στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα.

Οι επενδύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα σχολεία και για την παροχή προσωπικού, ώστε να μπορούν τα παιδιά και οι νέοι να αναζητούν ψυχολογική βοήθεια στα πρώιμα στάδια της αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Νέοι εταιρικοί κανόνες για να σταματήσει η ΕΕ να ευθύνεται για αποψίλωση δασών

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα και θα ψηφίσουν την Τρίτη έναν νέο κανονισμό για τα «προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης», ώστε να μειωθεί η συμβολή της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Ο νέος νόμος θα καταστήσει υποχρεωτικό για τις εταιρείες να επαληθεύουν (βάσει της αρχής της «δέουσας επιμέλειας») ότι τα εμπορεύματα που πωλούνται στην ΕΕ δεν έχουν παραχθεί σε αποψιλωμένα ή υποβαθμισμένα εδάφη.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης και θα ψηφίσουν σχετικά για τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030. Τονίζοντας τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασών, τα οποία μετριάζουν την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας, το σχέδιο έκθεσης προτείνει δράσεις για τη διασφάλιση ανθεκτικών δασών στην ΕΕ. Δεδομένης της ποικιλομορφίας των δασών και των κλιματικών συνθηκών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η διαχείριση της δασοκομίας θα πρέπει να αναπτυχθεί σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες δασικής γης.

Εκτιμάται ότι η κατανάλωση στην ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών.

Ουκρανία: συζήτηση για τον πόλεμο και έγκριση δημοσιονομικής στήριξης

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τρίτη τις τελευταίες εξελίξεις με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέφ Μπορέλ και θα ψηφίσει για μακροοικονομική χρηματοδοτική αρωγή.

Σε ψηφοφορία την Τρίτη, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει τη λεγόμενη «διαδικασία κατεπείγοντος» για την έγκριση ενός μακροοικονομικού δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ που θα βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης που δημιούργησε η ρωσική εισβολή. Το δάνειο αυτό είναι η δεύτερη δόση ενός πακέτου στήριξης ύψους 9 δισ., εκ των οποίων 1 δισ. έχει ήδη εκταμιευθεί.

Εάν οι ευρωβουλευτές συμφωνήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα ψηφίσουν επί της πρότασης αργότερα εντός της εβδομάδας.

Κλιματική αλλαγή: η αντίδραση της ΕΕ στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε συζήτηση την Τρίτη το πρωί, ακολουθούμενη από ψήφισμα την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να θέσουν ερωτήματα προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με την άμεση στήριξη της ΕΕ προς τις εθνικές και περιφερειακές αρχές, μεταξύ άλλων μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, μετά από σοβαρές ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες φέτος το καλοκαίρι. Οι καταστροφές αυτές προκάλεσαν απώλειες ζωών και είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στα σπίτια και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, καθώς και σε τομείς όπως η γεωργία.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καλέσουν την Επιτροπή να αναπτύξει μακροπρόθεσμες στρατηγικές διαχείρισης καταστροφών και να απλουστεύσει τις υφιστάμενες διαδικασίες χρηματοδότησης.

Μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ και στα σύνορά της

«Σε συζήτηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αναφερθούν στα εμπόδια που έχουν θέσει ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ στην υποβολή αιτήσεων ασύλου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και υπερπληθυσμό και στις συνεχείς αναφορές για επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν δια θαλάσσης».

Πιθανόν να ζητήσουν να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, σύμφωνα με τον χάρτη πορείας που συμφωνήθηκε μεταξύ του Κοινοβουλίου και των πέντε εναλλασσόμενων Προεδριών του Συμβουλίου.

Ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης της ΕΕ

«Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να διατηρηθεί ο μελλοντικός προϋπολογισμός της πολιτικής συνοχής της ΕΕ τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο όπως κατά τη δημοσιονομική περίοδο 2021-2027, με ταυτόχρονη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ΙΙ για να στηριχθεί η περιφερειακή προσαρμογή στην κλιματική ουδετερότητα».

Στην αξιολόγηση της 8ης έκθεσης της Επιτροπής για τη συνοχή προειδοποιούν ότι, ενώ οι ανατολικές περιφέρειες της ΕΕ έχουν καλύψει τη διαφορά τους με την υπόλοιπη ΕΕ, ορισμένες λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της νότιας Ευρώπης ενδέχεται να βρίσκονται αντιμέτωπες με «παγίδα ανάπτυξης». Απαιτούνται νέες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, αναφέρει το σχέδιο κειμένου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top