Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Κρίσιμο να υπάρξει αποκλιμάκωση από την Τουρκία

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Κρίσιμο να υπάρξει αποκλιμάκωση από την Τουρκία

Στην ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας αναφέρονται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο κείμενο των συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έχει ως εξής:

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ συνομίλησε την Παρασκευή 14 Αυγούστου μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών μελών. Ο σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθούν τα επείγοντα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λευκορωσίας μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στον Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παραμείνει σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς για τα θέματα αυτά τις εβδομάδες που ακολουθούν, εν όψει του ανεπίσημου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο.

«Διάλογος, αποκλιμάκωση και αλληλεγγύη» για την Ανατολική Μεσόγειο
Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από την σοβαρή απειλή για την ασφάλεια τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις είναι ο επίλογος της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος.

Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών κρατών – μελών. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα συμπεράσματα του περασμένου συμβουλίου στις 22 Μαρτίου του 2018 και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, καθώς και την δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία και ανακοινώθηκε στις 15 Μαΐου 2020.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί τόνισαν πως η σοβαρή επιδείνωση στις σχέσης με την Τουρκία θα έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Ανατολικής Μεσογείου.

Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι υπουργοί υπογράμμισαν συγκεκριμένα πως η πρόσφατη κινητικότητα στη θάλασσα από την Τουρκία δεν συμβάλει στην εξεύρεση καμιάς λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ένταση. Δημιουργεί υψηλό κίνδυνο επικίνδυνων περιστατικών. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρείται κρίσιμη.

Οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν πως τα θέματα που σχετίζονται με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σε συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο και επιδιώκοντας την αρχή της καλής γειτονίας και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.

Οι υπουργοί θύμισαν επίσης το συμπέρασμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Υποστήριξαν την ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες της Ύπατης εκπροσώπησης της ΕΕ για την επανέναρξη του διαλόγου και τη διευκόλυνση της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είναι έτοιμος να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω μέτρα (κυρώσεις) σε περίπτωση που η ένταση δεν αποκλιμακωθεί.

Μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα λάβει χώρα αργότερα τον Αύγουστο κατά το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Διαφωνία Ελλάδας – Γερμανίας

Σύμφωνα πάντως με όσα μετέδωσε ο SKAI, υπήρξε διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας συνεδρίασης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη μη έκδοση κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. “Δεν εκδόθηκε κοινή δήλωση των 27 για καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας και κυρώσεις. Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο δηλωτικό του κενού στρατηγικής και τακτικής της κυβέρνησης” αναφέρει, ενώ τονίζει πως “και η ΕΕ όμως πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της”.

Πηγή: skai.gr, iefimerida.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top