Φερχόφστατ: Η αδύναμη Ευρώπη στον κόσμο των νέων Αυτοκρατοριών

Φερχόφστατ: Η αδύναμη Ευρώπη στον κόσμο των νέων Αυτοκρατοριών

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβιώσει στην εποχή των νέων Αυτοκρατοριών, χωρίς θεσμική μεταρρύθμιση, χωρίς μία Κοινή Πολιτική Άμυνας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αυξήσει τα κονδύλια που διαθέτει για την άμυνα και την ασφάλειά της. Η Ευρώπη, για να σταθεί ανάμεσα στις Αυτοκρατορίες του σήμερα, χρειάζεται επίσης να γίνει  μία πραγματική Ενεργειακή Ένωση, ανάγκη που σήμερα διαπιστώνεται, σήμερα που επέστρεψε ο Στάλιν, μόνο με διαφορετικό όνομα, ως Πούτιν.

Τα παραπάνω τόνισε πολύ εμφατικά από το βήμα του 2ου Τhessaloniki Metropolitan Summit, μία κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Ενωμένης Ευρώπης, ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας ότι η ΕΕ, η Ενιαία Αγορά της Ευρώπης δεν μπορεί να σταματάει στις ….σοκολάτες και τις σαμπάνιες. Η Ενιαία Αγορά, πρέπει να αφορά αγαθά αλλά και υπηρεσίες και στις υπηρεσίες – capital markets, ενέργεια, banking, κρίσιμα data-  τεράστιας σημασίας στη σύγχρονη οικονομία, η Ευρώπη απέχει πολύ από την ολοκλήρωση.

“Ζούμε σε μία εποχή νέων, μεγάλων αυτοκρατοριών και η Ευρώπη πρέπει να επιβιώσει σε έναν κόσμο όπου μεγάλες δυνάμεις, αυτοκρατορίες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία του Πούτιν αλλά και οι ΗΠΑ, ανταγωνίζονται σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικής ισχύος, γεωπολιτικής υπεροχής, οικονομικής δύναμης”, τόνισε ο κ. Φερχόφστατ για να συμπληρώσει ότι καμία χώρα, ως ανεξάρτητη, δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό τον κόσμο του ανταγωνισμού των γιγάντων. Η απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αποτελεί την καλύτερη  απόδειξη αυτής της συνειδητοποίησης.

“Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί να συνεχίσει με τους διστακτικούς και αργούς ρυθμούς που διοικείται, 27 χώρες να κάνουν μήνες για να καταλήξουν σε μία απόφαση. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε εξοπλισμούς, στην Άμυνα, σε μία σχέση στρατηγικής συμμαχίας με το ΝΑΤΟ , πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία, γιατί είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ αλλά και τις μεγάλες τεχνολογικές δυνάμεις της Ασίας”, κατέληξε ο κ. Φερχόφστατ.

Αλτμάϊερ: Η Ευρώπη χρειάζεται αποφασιστικούς ηγέτες

Το λόγο πήρε ένας ακόμη πολύ έμπειρος και  σημαντικός Ευρωπαίος πολιτικός, ο πρώην Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάϊερ ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και σε πολλά, διαφορετικά ταμπλό, τα οποία για να αντιμετωπίσει χρειάζεται μία ηγεσία  τύπου ….task force, όχι έναν ηγέτη αλλά μία ομάδα κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων που θα έχουν τα ίδια πιστεύω και θα σχηματίσουν το ηγετικό team που θα δώσει νέα πνοή στην πολιτική της Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αλτμάϊερ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει πολύ νωθρά αντανακλαστικά και στην εξωτερική της πολιτική, έχει μείνει πίσω στην προσέγγιση και ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τις μεγάλες δυνάμεις του σήμερα. Η Ένωση, δεν έκανε το άνοιγμα που θα έπρεπε προς την Κίνα, την Ινδία, κινήσεις που έκαναν οι ΗΠΑ, μετά τα ανατρεπτικά γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Και αναρωτήθηκε ο Γερμανός πολιτικός: “Ποιά θα είναι η θέση της Ευρώπης αν Ινδία, Κίνα και Ρωσία, σχηματίσουν μία νέα συμμαχία; Τότε θα αντιληφθούμε ότι έχουμε κάνει τεράστια λάθη”.

Ο κ. Αλτμάϊερ, υποστήριξε ένθερμα ότι παρά τις οικολογικές ανησυχίες, η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει τη βιομηχανία της, δεν πρέπει να παραχωρήσει τη βιομηχανία της σε Ασιατικές και άλλες δυνάμεις. Πρέπει η Ε.Ε. να βρει τρόπους να προσελκύσει επενδύσεις, να κρατήσει τη βιομηχανική παραγωγή στα εδάφη της, να κατακτήσει μεγαλύτερη αυτάρκεια στην παραγωγή αγαθών  και, παράλληλα, να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.

Η Ένωση χρειάζεται ένα Νέο Ευρωπαϊκό Μοντέλο και αυτό θα πρέπει, να το συλλάβει και να το προωθήσει αποτελεσματικά μία ομάδα Ευρωπαίων πολιτικών , σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής στην ΕΕ, εθνικά και κοινοτικά.

Βορίδης: Κοινή Πολιτική Άμυνας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια για να ασκήσει πιέσεις στις Δυτικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Όπως είπε ο Έλληνας πολιτικός, προβλήματα αυτής της έκτασης και σοβαρότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μία ενιαία πολιτική, κάτι που έχει υποστηρίξει επανειλημμένως η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να επενδύσει σε μία Κοινή Πολιτική Άμυνας, η οποία θα είναι σε στρατηγική σύνδεση με το ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη, δεν μπορεί να επαφίεται στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, για την προάσπιση της ακεραιότητάς της, πρέπει να μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, ανάγκη που περίτρανα αναδείχθηκε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και με την μεταναστευτική κρίση των τελευταίων ετών που έθεσε σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τον ευρωπαϊκό χώρο.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top