Γ. Κουμουτσάκος: Αναγκαίος ένας μηχανισμός επαναπατρισμού

Γ. Κουμουτσάκος: Αναγκαίος ένας μηχανισμός επαναπατρισμού

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να έχει ενιαία πολιτική για το μεταναστευτικό εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στο 4o Thessaloniki Summit, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο απομένει να δούμε πώς αυτή η ιεράρχηση θα υλοποιηθεί. Όπως είπε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό και σ’ αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα.

Σε ελληνικό επίπεδο ο υπουργός ανέφερε ότι μία από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθεί σύντομα, είναι η δημιουργία ενός στιβαρού μηχανισμού επιστροφών και επαναπατρισμών. «Η Ελλάδα ζητάει σε όποια νέα ευρωπαϊκή πολιτική να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των πολιτικών αλληλεγγύης, δηλαδή δικαιότερης ανακατανομής του βάρους, και ευθύνης, δηλαδή επιστροφών. Και θα ζητήσουμε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή μεταναστατευτική πολιτική μια συγκροτημένη και αυστηρή πολιτική για εκρίζωση των δικτύων διακινητών», είπε και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνδράμει σε συνεργασία με Europol και Interpol.

Η συμφωνία με Τουρκία

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η συμφωνία με τη γειτονική χώρα είναι πολιτική. Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται η συμφωνία επαναπροώθησης του 2014, όπως και η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας του 2002 για τον επαναπατρισμό.

Ο ίδιος τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι διμερές, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει έλεγχος και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επισήμανε ότι η Τουρκία βλέπει το ζήτημα και ως ένα μέσο ισχύος και δεν το ξεχωρίζει από άλλες γεωπολιτικές στρατηγικές που έχει.

«Οι συνεχείς δηλώσεις ότι θα ανοίξει πόρτα στις ροές, αυτοδεσμεύει την Τουρκία σε αυτήν την πολιτική και δεύτερον λειτουργεί ως pull factor τόσο για πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και για δίκτυα διακίνησης. Εμείς πρέπει να είμαστε κοντά στην πόρτα. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια», υπογράμμισε.

Για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται πως έγιναν επαναπροωθήσεις περίπου 40.000 μεταναστών στο διάστημα 2018 – 2019 ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Πρώτα θα σημειώσω μια παραδοξότητα. Η Τουρκία ισχυρίζεται αυτά που ισχυρίζεται, ενώ εκείνες οι ομάδες κοινωνικές και πολιτικές που στην Ελλάδα θέλουν μια πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το μεταναστευτικό δίκαιο, είναι θεμελιώδες στοιχείο της διεθνούς της θέσης και της εξωτερικής της πολιτικής και από αυτή τη θέση δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό. Αυτοί που μας κατηγορούν δεν πιστεύω πως έχουν τον ίδιο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top