Γαλλία-ΕΕ: Ικανοποίηση επικρατεί στο Παρίσι για τα πεπραγμένα της γαλλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γαλλία-ΕΕ: Ικανοποίηση επικρατεί στο Παρίσι για τα πεπραγμένα της γαλλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ικανοποίηση, σε γενικές γραμμές, επικρατεί στο Παρίσι από τον απολογισμό του εξαμήνου της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Η γαλλική διπλωματία εκτιμά πως παρά το γεγονός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, άλλαξε τα δεδομένα, η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση ενωμένη, υιοθετώντας έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και συνειδητοποιώντας την επιτακτική πλέον ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών μελών της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πρωτίστως της άμυνας.

Η γαλλική πλευρά υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά έγινε αποδεκτή η δημιουργία μίας ευρωπαΐκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου προσανατολισμένου στην ενίσχυση κοινών αμυντικών πρωτοβουλιών στην Ευρώπη.

Ένας άλλος τομέας της ευρωπαΐκής πολιτικής στον οποίο σημειώθηκε πρόοδος, έστω και κάτω από το βάρος της ουκρανικής τραγωδίας, είναι, σύμφωνα με την γαλλική διπλωματία, το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστών και γενικότερα της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η προσφυγική κρίση που δημιουργήθηκε, συνεπεία του ουκρανικού, οδήγησε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο να συνειδητοποιήσουν πως κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να διαχειριστεί τόσο μεγάλου μεγέθους προβλήματα, γεγονός που κατά τη γαλλική διπλωματία, επέτρεψε μεταξύ άλλων και την δημιουργία, στις 10 Ιουνίου, του ευρωπαϊκού μηχανισμού εθελουσίας αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που ήταν μια από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, η εντύπωση που επικρατεί στο Παρίσι, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ότι, λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα ενόψει της διαφαινόμενης έλλειψης φυσικού αερίου, έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω με την προσφυγή στον άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ά. Γεωργιάδης για το «Turkaegean»: Ζητώ συγνώμη, θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσσαλονίκη: Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο Κ. Ζέρβας

Ο Νίκος Οικονομόπουλος έρχεται στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη

Όταν λύγισε ο Μπάτζιο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top