Γκουτέρες: Κίνδυνος για ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή

Γκουτέρες: Κίνδυνος για ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή

«Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσουν αμέσως, διότι κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ανθρωπιστική και ασφαλείας» στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα. Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε ο Αντώνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών. Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια δήλωση του Συμβουλίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, παράλληλα όμως η στήριξη σε ένα κείμενο από τις ΗΠΑ, που το αρνούνται εδώ και μία εβδομάδα, παρέμενε αβέβαιη σήμερα το πρωί.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε. «Η βία μπορεί να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής», τόνισε επίσης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ επισήμανε ότι: «ο ΟΗΕ δεσμεύει ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητά να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ