Η Ρωσία μειώνει τη παραγωγή πετρελαίου-Οι λόγοι

Η Ρωσία μειώνει τη παραγωγή πετρελαίου-Οι λόγοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προβαίνει εκουσίως σε πρόσθετες περικοπές στην τροφοδοσία πετρελαίου κυρίως με τη μορφή των περικοπών στην παραγωγή παρά στις εξαγωγές καθώς αντιμετωπίζει περιορισμένη ικανότητα διύλισης όπως επίσης και πιο αυστηρές κυρώσεις, λένε οι αναλυτές.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει τα σχέδια της να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου της και τις εξαγωγές της επιπροσθέτως με 471.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου σε συντονισμό με ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+.

Παρά το γεγονός ότι ως δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως η Ρωσία μείωσε στο πρώτο τρίμηνο τις εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών κατά 500.000 bpd, αποφάσισε να μειώσει τα όρια εξαγωγών στο δεύτερο τρίμηνο και να εστιάσει αντ’ αυτού στον περιορισμό της παραγωγής.

Η Ρωσία υφίσταται πολυάριθμες διακοπές και επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα μεγάλα της διυλιστήρια από τις αρχές του έτους εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

Μεταξύ των διυλιστηρίων πετρελαίου που έχουν περιορίσει την παραγωγή τους είναι αυτό στην Τουαπσέ που ανήκει στην Rosneft, το διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ και τα διυλιστήρια NORSI της Lukoil, όπως επίσης και τα διυλιστήρια και το συγκρότημα μεταφόρτωσης της Novatek στο λιμάνι της Βαλτικής Ουστ –Λουγκά.

Η συντήρηση στο διυλιστήριο πετρελαίου NORSI θα διαρκέσει πιθανότατα μερικούς μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στην πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου θα προστεθούν οι εποχικές εργασίες συντήρησης στα ρωσικά διυλιστήρια την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η παραγωγή καυσίμων κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών συνήθως μειώνεται και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξάνονται.

Ο Ρόναλντ Σμιθ, ένας έμπειρος αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας BCS στη Μόσχα, είπε ότι η Ρωσία έχει μικρή αποθηκευτική δυνατότητα προκειμένου να είναι σε θέση να ρυθμίσει τις εξαγωγές.

«Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι μια ένδειξη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που σχετίζεται με τις εξαγωγές είναι απλά μια ένδειξη ότι οι επισκευές των διυλιστηρίων θα διαρκέσουν μερικούς μήνες, όπως αναμένεται», είπε.

Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές στις εξαγωγές, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ σε χθεσινές του δηλώσεις.

Τον Απρίλιο, θα μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 350.000 bpd, ενώ οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 121.000 bpd. Τον Μάιο, η επιπλέον μείωση της παραγωγής θα είναι 400.000 bpd και οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 71.000 bpd. Τον Ιούνιο, όλες οι πρόσθετες περικοπές θα γίνουν από την παραγωγή πετρελαίου, πρόσθεσε.

Ο Βίκτορ Κουρίλοφ, ένας έμπειρος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων πετρελαίου και φυσικού αερίου Rystad Energy, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι εταίροι της Μέσης Ανατολής να ζητήσουν μεγαλύτερη συμβολή της Ρωσίας στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εξαγωγές πετρελαίου για τον περασμένο μήνα λόγω του περισσότερου διαθέσιμου αργού εν μέσω μειωμένης ικανότητας διύλισης.

«Η εστίαση στην παραγωγή μπορεί επίσης να σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει αστάθεια στη διάρθρωση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων», σημείωσε. «Ίσως, στο μεταξύ να μην είναι αποτελεσματική πρακτική να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών υπό τις παρούσες συνθήκες».

Η Δύση έχει επίσης επιβάλει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις τον περασμένο μήνα στον κορυφαίο όμιλο δεξαμενοπλοίων της Μόσχας Sovcomflot, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top