Ικανοποιημένη η Πρίστινα, συγκρατημένο το Βελιγράδι

Ικανοποιημένη η Πρίστινα, συγκρατημένο το Βελιγράδι

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου χαιρετίζει την τοποθέτηση του Ρίτσαρντ Γκρενέλ ως ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι απέδωσε στο γεγονός καθοριστική σημασία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Σερβία. «Η ονομασία του Γκρενέλ αποτελεί απόδειξη ότι ο πρόεδρος Τράμπ βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε σημαντικό βήμα που κάνουμε. Τώρα πλέον είμαστε βέβαιοι για την πορεία του διαλόγου, για την πιθανότητα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας μας από την Σερβία και την ένταξη μας στο ΟΗΕ» αναφέρει ο Θάτσι σε ανάρτηση του στο facebook.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι. «Μας χαροποιεί η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των ΗΠΑ στο διάλογο άνευ όρων όπου θα επιτευχθεί η αμοιβαία αναγνώριση (σ.σ. Σερβίας -Κοσόβου) εντός των υφιστάμενων συνόρων» έγραψε στο twitter ο Ράμους Χαραντινάι.

Στάση αναμονής τηρεί η πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε συγκρατημένος για την τοποθέτηση του Γκρενέλ στην θέση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ. «Εμείς γνωρίζαμε ότι ειδικός απεσταλμένος ήταν ο Μάθιου Πάλμερ με τον οποίο είχαμε μία έντιμη σχέση, τώρα ο πρόεδρος Τράμπ ονόμασε κάποιον άλλον. Ο Γκρενέλ είναι σοβαρός και συνεπής διπλωμάτης και έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου των ΗΠΑ. Θα δούμε προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει αυτή η εξέλιξη» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία του διαλόγου, παρά την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ, θα παραμείνει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top