ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα – «Πράσινο φως» από Μενέντεζ (VIDEO)

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα – «Πράσινο φως» από Μενέντεζ (VIDEO)

Το πράσινο φως στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Τι είπε ο Bob Menendez

Η δήλωση του Bob Menendez έγινε στη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδη, κατά τη διάρκεια του 4ου Southeast Europe & East Med Forum που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Καθημερινή και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας.

Όπως, μεταξύ άλλων, εξήγησε, «το έκανα όχι επειδή είμαι απλά οπαδός του ελληνικού λαού, το έκανα γιατί η Ελλάδα μοιράζεται σε πολλούς τομείς τις ίδιες αξίες με εμάς για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου». Γιατί «είναι μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονες της αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Αναλυτικά ο κ. Menendez δήλωσε τα εξής:

«I am pleased that two days ago I signed off for the F35s to the Hellenic Republic and I did so not because I am simply a fan of the Greek people, I did so because this is a country that shares our values, that is aligned with us to things that are important in the world; democracy, human rights, rule of law, a country that is not belligerent to its neighbours but on the on contrary. So when a country lines up in its values with us and there is also strategic interest, then I have no problem signing off as the Chairman of the Foreign Relations Committee with the jurisdiction of arms sales, I had no problem signing off under those circumstances. But when a country exhibits the contrary to that, then yes I have a problem».

«Είμαι ευχαριστημένος που πριν από δύο ημέρες υπέγραψα για τα F35 στην Ελληνική Δημοκρατία και το έκανα όχι επειδή είμαι απλά οπαδός του ελληνικού λαού, το έκανα επειδή αυτή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας, που είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε πράγματα που είναι σημαντικά στον κόσμο: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εμπόλεμη με τους γείτονές της αλλά το αντίθετο. Έτσι, όταν μια χώρα συντάσσεται στις αξίες της μαζί μας και υπάρχει επίσης στρατηγικό συμφέρον, τότε δεν έχω πρόβλημα να υπογράψω ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων που έχει τη δικαιοδοσία των πωλήσεων όπλων, δεν είχα κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά όταν μια χώρα εμφανίζει το αντίθετο, τότε ναι, έχω πρόβλημα».

Δείτε το βίντεο


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

ΗΠΑ: Στο 41% η δημοτικότητα του Μπάιντεν ενόψει της ομιλίας του

Χαρδαλιάς: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι τα ζητήματα εθνικής άμυνας είναι απόλυτος αυτοσκοπός

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top