Καμπούλ: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να επισκέπτονται πάρκα μαζί με άνδρες

Καμπούλ: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να επισκέπτονται πάρκα μαζί με άνδρες

Μία ακόμα σελίδα για τη συστηματική καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γράφτηκε σήμερα στο Αφγανιστάν, καθώς οι αρχές των Ταλιμπάν και το «υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς», διέταξαν όλα τα πάρκα ψυχαγωγίας στην Καμπούλ να διαχωρίζουν τους επισκέπτες με βάση το φύλο, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέλη μιας οικογένειας δεν θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν μαζί σε αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που εξέδωσαν, οι γυναίκες επιτρέπεται να επισκέπτονται πάρκα ψυχαγωγίας όπου υπάρχουν θεματικά παιχνίδια και δραστηριότητες στην Καμπούλ και στις παρακείμενες περιοχές από την Κυριακή ως την Τρίτη φορώντας την ισλαμική χιτζάμπ και οι άνδρες μόνο από την Τετάρτη ως το Σάββατο.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν επιβάλλει όλο και περισσότερους περιορισμούς στη δημόσια ζωή.

Την Τετάρτη οι Ταλιμπάν ήραν την υπόσχεση παροχής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κορίτσια μέχρι νεωτέρας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα με διαδηλώσεις από εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών.

Διεθνείς οργανώσεις και ξένες κυβερνήσεις έχουν καλέσει τους Ταλιμπάν να επανεξετάσουν άμεσα την απόφασή τους.

Την Παρασκευή δεκάδες γυναίκες εμποδίστηκαν από το να επιβιβαστούν σε πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ επειδή δεν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα.

«Το έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν κλιμακώνεται με τρομακτικούς ρυθμού» έγραψε στο Twitter η Χέδερ Μπαρ, μια πρώην ανώτερη ερευνήτρια για το Αφγανιστάν στη ΜΚΟ Human Rights Watch, αντιδρώντας στην απόφαση αυτή των Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εξουσίας των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001 οι γυναίκες του Αφγανιστάν ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους. Τα μέλη του υπουργείου «Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς» συχνά μαστίγωναν γυναίκες εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top