Κομισιόν: «Φρένο» στη δράση κινεζικών επιχειρήσεων στην ΕΕ

Κομισιόν: «Φρένο» στη δράση κινεζικών επιχειρήσεων στην ΕΕ

Οξύνονται οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας, με την πρώτη μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέλει να βάλει «φρένο» στην παρεμβατικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές εταιρείες – Επικαλείται η κομισιόν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Περισσότερες εξουσίες ζήτησε η Κομισιόν έτσι ώστε να μπορεί να μπλοκάρει την ανάθεση ή την πρόσβαση σε μια δημόσια σύμβαση αν μια ξένη επιχείρηση έχει λάβει πολλές επιδοτήσεις, μια ρύθμιση που στοχεύει την Κίνα.

Το κείμενο αυτό εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σκλήρυνσης της στάσης της Ευρώπης απέναντι στο Πεκίνο, του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία πασχίζει να διατηρήσει μια διπλωματική και οικονομική ισορροπία.

Η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα – Το Πεκίνο απαντά

Από την πλευρά της Ευρώπης, η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί η ήδη υπάρχουσα σχέση με την Κίνα ενώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν επιχειρήσεις της Κίνας από το κράτος πράγμα που οδηγεί στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα η Ευρώπη επικαλείται ότι η Κίνα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό της αναπτυξιακής πολιτικής των επιχειρήσεων της, ενώ αντίστοιχα η Κίνα απαντά με κυρώσεις σε ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακούς και στο γερμανικό κέντρο σκέψης MERICS.

Η νομοθεσία που παρουσιάστηκε σήμερα, η οποία αναμένεται τώρα να εξεταστεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στην Επιτροπή να διεξάγει έρευνα για τις ξένες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εξαγοράσουν εταιρίες της ΕΕ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης θα μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες σε βάρος ομίλων που είναι υποψήφιοι για μεγάλες δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη, όπως οι σιδηρόδρομοι ή οι τηλεπικοινωνίες, με αξία που υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή θα μπορεί επίσης να ξεκινήσει έρευνες με δική της πρωτοβουλία.

Σε περίπτωση στρέβλωσης του ανταγωνισμού, οι Βρυξέλλες θα μπορούν να ζητήσουν διορθωτικά μέτρα ακόμη και να απαγορεύσουν σε ορισμένες περιπτώσεις την ανάθεση δημόσιας σύμβασης στην εν λόγω εταιρία.

Τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, μια προνομιακή δημοσιονομική μεταχείριση ή απλώς άμεσες επιχορηγήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της βοήθειας που θεωρείται ότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Η πρόταση δεν στρέφεται επίσημα εναντίον μιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά ευρωπαϊκές πηγές συμφωνούν πως οι ανησυχίες που αφορούν την Κίνα βρίσκονται στο επίκεντρο της σύνταξής της.

Το κείμενο αυτό παρουσιάζεται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία-έκπληξη στην οποία κατέληξαν στα τέλη Δεκεμβρίου οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο.

Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε έπειτα από χρόνια μπλοκαρίσματος, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, όμως ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε χθες, Τρίτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι “προσπάθειες” των υπηρεσιών του γι΄αυτό έχουν “ανασταλεί”. “Στην παρούσα κατάσταση (…) το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για την επικύρωση της συμφωνίας”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ