Κορωνοϊός: Προκαλούν «ίλιγγο» τα έσοδα των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων

Κορωνοϊός: Προκαλούν «ίλιγγο» τα έσοδα των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων

Σχεδόν κατά 30% εκτινάχθηκε ο συνολικός πλούτος των 643 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ, την ώρα που στο ίδιο διάστημα χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια δουλειές παγκοσμίως

Οι ήδη τεράστιες περιουσίες των 643 δισεκατομμυριούχων της Αμερικής εκτινάχθηκαν κατά 29% (κατά μέσο όρο) από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Guardian, που επικαλείται στοιχεία από μια έκθεση του προοδευτικού think tank «Institute for Policy Studies» οι πλουσιότεροι της προνομιούχας τάξης της Αμερικής είχαν οφέλη συνολικού ύψους 845 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα, με βάση τους υπολογισμούς της έκθεσης, 643 δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν 845 δισ. δολάρια σε συλλογικά κέρδη από τις 18 Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν τα lockdown στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες. Ο συλλογικός πλούτος της τάξης των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από 2,95 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 3,8 τρισ. Αυτό μεταφράζεται σε κέρδη 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα ή 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.

Την ίδια χρονική περίοδο, περισσότεροι από 197.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους, επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, ο οποίος ήταν ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει αποκομίσει το μεγαλύτερο όφελος από την πανδημία και τα lockdown σε παγκόσμια κλίμακα. Η προσωπική του περιουσία, με βάση εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes, αυξήθηκε κατά 73,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της κρίσης, φτάνονταν το ποσό ρεκόρ των 186,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η αύξηση κατά 65% προκύπτει κυρίως από την εκτίναξη της αξίας των μετοχών της Amazon, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην υπηρεσία παράδοσης. Σε μια μόνο ημέρα τον Ιούλιο, ο Μπέζος είδε την περιουσία του να αυξάνεται σχεδόν κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής και CEO της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, βγήκε επίσης αρκετά κερδισμένος από την πανδημία. Η εκτιμώμενη περιουσία του αυξήθηκε κατά 274%, φτάνοντας τα 92 δισ. δολάρια, ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 84% ή 45,9 δισ. δολάρια, στα 100,6 δισ. δολάρια.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει δεσμευτεί να δωρίσει τουλάχιστον τη μισή του περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και έχει ήδη υποσχεθεί «μερικά δισεκατομμύρια δολάρια» στη μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, είδε την εκτιμώμενη περιουσία του να αυξάνεται κατά 19%, στα 116 δισεκατομμύρια.

Τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν τους τελευταίους μήνες οι μεγιστάνες των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι φωνές που ζητούν να επιβληθεί έκτακτος φόρος στους πάμπλουτους τιτάνες της τεχνολογίας, που θα χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία.

Ο Μπέρνι Σάντερς και η Ιλχάν Ομάρ, γερουσιαστές του κόμματος των Δημοκρατικών, προωθούν νομοθετική ρύθμιση με το παρατσούκλι «Νόμος για να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι». Η εν λόγω νομοθεσία ζητά την εφάπαξ επιβολή φόρου 60% στα κέρδη των δισεκατομμυριούχων από τις 18 Μαρτίου μέχρι το τέλος του έτους, με τα έσοδα να προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση εργαζόμενων Αμερικανών και την κάλυψη της υγειονομικής τους περίθαλψης.

Αν η πρόταση του Σάντερς γινόταν δεκτή και ψηφιζόταν, ο Τζεφ Μπέζος θα καλούνταν να πληρώσει εφάπαξ φόρο ύψους 42,8 δισεκατομμυρίων, ενώ ο Έλον Μασκ θα πλήρωνε 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρόμπερτ Ράιχ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας υπό τον Πρόεδρο Κλίντον, δήλωσε πρόσφατα ότι «ο αμερικανικός καπιταλισμός έχει εκτροχιαστεί» και ότι χρειάζεται επειγόντως «φόρος περιουσίας» για να αντιμετωπιστεί το πελώριο χάσμα ανισοτήτων στη χώρα: «Ακόμα κι αν ο Τζεφ Μπέζος έδινε σε κάθε υπάλληλο της Amazon 105.000 δολάρια, θα εξακολουθούσε να είναι όσο πλούσιος ήταν πριν από την πανδημία. Αν αυτό δεν σας πείθει ότι χρειάζεται ένας φόρος περιουσίας, δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται».

«Η οικονομία των δισεκατομμυριούχων έχει δεχθεί απίστευτη ώθηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι τώρα καθυστερούν τα μέτρα ελάφρυνσης για την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Τσακ Κόλινς, διευθυντής του προγράμματος του Institute for Policy Studies για την Ανισότητα και συν-συγγραφέας της έκθεσης Billionaire Bonanza 2020. «Η διαφορά ανάμεσα στα κέρδη των δισεκατομμυριούχων και της εκτεταμένης οικονομικής δυστυχίας στο έθνος μας είναι τεράστια. Είναι σαφές ότι οι προτεραιότητες των εκλεγμένων αξιωματούχων της Ουάσιγκτον δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top