Κuffner-Toyota: Aυτόνομα οχήματα και ρομπότ στην πόλη – πρότυπο (ΦΩΤΟ)

Κuffner-Toyota: Aυτόνομα οχήματα και ρομπότ στην πόλη – πρότυπο (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Τοyota σε δύο χρόνια θα ολοκληρώσει την πρώτη φάση της προσομοίωσης, της πόλης – πρότυπο, που θέλει να δημιουργήσει στους πρόποδες του όρους Φίτζι, μίας πόλης με αυτόνομα πράσινα οχήματα, στην οποία η έξυπνη, φιλική στο περιβάλλον και ανθρωποκεντρική κινητικότητα, θα αφορά κατοίκους, αγαθά αλλά και διακίνηση πληροφοριών. 

Τα παραπάνω τόνισε από το Technology Forum που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Beyond 2022, ο κ. James Kuffner, Διευθυντής Ψηφιακών Έργων του Ομίλου Toyota και CEO της Woven Planet Holdings.

Για την Toyota, οι ‘woven cities,’ οι πόλεις που θα ενσωματώνουν συνδυαστικά τις πλέον σύγχρονες, υφιστάμενες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, δεν είναι πλέον όραμα, αλλά το μελετημένο blueprint της πόλης του μέλλοντος

H δημιουργία μίας κινητικότητας….”mobility to love , safety to live”, βασίζεται στους computers, στη συγκέντρωση data,  που θα κάνουν δυνατή την “εκπαίδευση των μηχανών” , καθώς τα data , όπως υπογράμμισε ο κ. Kuffner, είναι απολύτως κρίσιμα για την ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης ανοικτού κώδικα. 

Οχήματα και ρομπότ στο cloud

Ναι, στο νέο τοπίο της κινητικότητας, τα οχήματα θα συνδέονται/ελέγχονται μέσω του cloud, το ίδιο και τα ρομπότ , όλοι θα συνδέονται και θα συγχρονίζονται και θα αλληλεπιδρούν μέσα από το μεγάλο νέφος. 

Ο ομιλητής θεωρεί βέβαιο ότι τα μέσα μετακίνησης θα είναι driverless, αυτόνομα στο μέλλον, κάτι που όμως απαιτεί την ανάπτυξη πολύ εξειδικευμένου λογισμικού, από το οποίο μάλιστα μόλις το 10% θα είναι στο όχημα και το υπόλοιπο 90% σε συστήματα των έξυπνων υποδομών κινητικότητας. 

Ο κ. Kuffner, απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι οι τεχνολογικές απαντήσεις που δίνονται σε φιλοσοφικά  ερωτήματα που αφορούν τα αυτόνομα οχήματα ( π.χ. εκτροχιασμοί, ατυχήματα), είναι και ηθικές, αφού βασίζονται στην γνώση και τα δεδομένα που σήμερα έχουμε.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πόλη- πρότυπο που η Toyota θέλει να δημιουργήσει, λέγοντας ότι  στόχος είναι, οι λύσεις κινητικότητας που θα έρθουν, να δίνουν ελευθερία κινήσεων στα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης ενώ η χρήση ρομπότ θα μειώσει τις ώρες απασχόλησης δίνοντας στους ανθρώπους περιθώριο να αφιερώσουν παραπάνω χρόνο στις οικογένειές τους, σε κοινωνικές δραστηριότητες, στη φύση, αφού οι μηχανές θα πάρουν μεγάλο μέρος των κοπιαστικών και χρονοβόρων εργασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top