Μάας: Θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο μετά το Ουγγρικό/Πολωνικό βέτο

Μάας: Θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο μετά το Ουγγρικό/Πολωνικό βέτο

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί σύντομα μία λύση για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργεί το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης δήλωσε ο Χάικο Μάας.

«Η Γερμανία, ως ασκούσα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εν μέρει την ευθύνη στην εξεύρεση λύσης στο θέμα και θα πρέπει να το κάνει», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας πως «Στις επόμενες ώρες ή ημέρες θα καθίσουμε με όλες τις πλευρές για να βρούμε μία λύση».

«Είναι τόσα τα χρήματα που διακυβεύονται και τα οποία τόσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανάγκη και περιμένουν, που δεν χρειαζόμαστε απλώς μία λύση, αλλά την χρειαζόμαστε γρήγορα…είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε», διαβεβαίωσε ο Χάικο Μάας.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλοκάρουν την έγκριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο υπήρξε αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο, μη αποδεχόμενες την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας και την σύνδεση της εκταμίευσης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Συγκεκριμένα, είναι αντίθετες με την εισαγωγή μηχανισμού που στερεί από ευρωπαϊκούς πόρους τις χώρες που κατηγορούνται για παραβίαση του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων).

Τα βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας τιμωρούν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κινδυνεύουν να πληρώσουν βαρύ τίμημα, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υφυπουργός αρμόδιος για της ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Ροτ.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για νέες καθυστερήσεις. Ζητώ από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος πριν από την έναρξη βιντεοδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του συμπληρώνοντας πως: «Δεν είναι ώρα για βέτο, αλλά ώρα για ταχεία δράση και σε πνεύμα αλληλεγγύης. Οι πληθυσμοί μας θα πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα από ένα μπλοκάρισμα».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν τον Ιούλιο έπειτα από τετραήμερες διαπραγματεύσεις σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που θεωρήθηκε «ιστορικό» για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η πανδημία. Ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό ύψους άνω των 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ