Μαρόκο: Ο εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια αναβάλλει το ταξίδι του στη χώρα, ελλείψει συμφωνίας

Μαρόκο: Ο εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια αναβάλλει το ταξίδι του στη χώρα, ελλείψει συμφωνίας

Ο εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα Ολιβιέ ντε Σουτέρ ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή του ταξιδιού του στο Μαρόκο «έπειτα από αίτημα της μαροκινής κυβέρνησης ελλείψει συμφωνίας για τη διαδρομή».

Ο Ντε Σουτέρ επρόκειτο να επισκεφθεί το Μαρόκο από τις 6 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022 προκειμένου να εξετάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξάλειψη της φτώχειας.

Ο εισηγητής δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία αλλά η διαμάχη για τη διαδρομή του, που αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, πολύ πιθανόν αφορά τη δυτική Σαχάρα.

Από τον Ιούλιο ήδη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Σαχάρα, Σταφάν ντε Μιστούρα, χρειάστηκε να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο διαφιλονικούμενο αυτό έδαφος, όπου επρόκειτο να μεταβεί για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, οι μαροκινές αρχές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για ένα τέτοιο ταξίδι. Επιπλέον, ο διπλωμάτης του ΟΗΕ δεν φέρεται να ήταν σε θέση να συναντήσει όλους τους συνομιλητές που ήθελε στη Δυτική Σαχάρα.

Η σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα φέρνει αντιμέτωπους εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο και τους αυτονομιστές Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζονται από το Αλγέρι. Το Πολισάριο ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση, ενώ το Ραμπάτ προωθεί μια αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούτερ — ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας με εντολή από το ΟΗΕ αλλά που δεν μιλά για λογαριασμό του διεθνούς οργανισμού — υπενθυμίζει ότι “οι κυβερνήσεις που προσκαλούν τους ειδικούς εισηγητές πρέπει να εγγυώνται και να διευκολύνουν την ελευθερία (των εισηγητών) να μιλούν με τους συνομιλητές της επιλογής τους, καθώς και να αποφασίζουν τους τόπους των ταξιδιών τους”.

“Ο ειδικός εισηγητής παραμένει σε επαφή με τις μαροκινές αρχές και επιβεβαίωσε τη βούλησή του για συνεργασία ώστε να εξευρεθεί μια συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές για να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε μεταγενέστερη ημερομηνία”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top