Μelianthos: Διεθνείς διακρίσεις για τον δημιουργό βιντεοπαιχνιδιών που έγινε αρτοζαχαροπλάστης

Μelianthos: Διεθνείς διακρίσεις για τον δημιουργό βιντεοπαιχνιδιών που έγινε αρτοζαχαροπλάστης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Αν η κατάκτηση τριών διακρίσεων στα Great Taste Awards, στα λεγόμενα “Όσκαρ της Εστίασης”, είναι μια τεράστια αναγνώριση  για τον κάθε παραγωγό εκλεκτών τροφίμων και ποτών, για τον “Melianthos” και τον Αργύρη Μπεντίλα, αυτοδίδακτο αρτοζαχαροπλάστη που ως το 2018 σχεδίαζε videogames και software apps, ήταν κυριολεκτικά θρίαμβος.

Τα νέα που ήρθαν από το συννεφιασμένο Μάντσεστερ, ήταν φωτεινά και αισιόδοξα και συναρπαστικά, γιατί αν ο κ. Αργύρης Μπεντίλας, ίσαμε προχθές προγραμματιστής και σχεδόν ολόφρεσκος αρτοζαχαροπλάστης, κατάφερε από την κουζίνα του σπιτιού του, να αποσπάσει στα  Great Taste Awards 2022, διακρίσεις για τρία προϊόντα του, τότε ευκαιρίες και προοπτικές υπάρχουν για όλους όσοι  κάνουν το πάθος τους, στόχο ζωής.

Και σε αυτό τον παγκόσμιας αναγνώρισης διαγωνισμό, όπου 500 επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων, δοκίμασαν και έκριναν 14.205 προϊόντα από 100 χώρες, the winners του κ. Μπεντίλα are: η σπανακόπιτα με χειροποίητο προζυμένιο φύλλο με 2 αστέρια, τα παραδοσιακά μελομακάρονα με επίσης 2 αστέρια και τα σπανακοπιτάκια κουρού με 1 αστέρι (όταν η ανώτατη διάκριση είναι τα 3 αστέρια)

Tώρα, που οι δημιουργίες του Mελίανθου /Melianthos, βγήκαν τροπαιοφόρες από τα Great Taste Awards και τα παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, δείχνουν να αποκτούν το δικό τους καταναλωτικό κοινό που τα αναζητάει και τα παραγγέλνει, έρχεται το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Αργύρη Μπεντίλα, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για να προχωρήσει αναπτυξιακά.

Από τους κώδικες στα αρτοσκευάσματα

Όταν το 2018 ο κ. Μπεντίλας εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, συνέχισε να κάνει ό,τι και για πολλά χρόνια πριν, στη Θεσσαλονίκη, να δουλεύει πάνω στην Πληροφορική. Άλλωστε από τα 19 του χρόνια, μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, έφτιαχναν ιστοσελίδες , εφαρμογές, στη συνέχεια video games με την εταιρεία τους, την Total Eclipse. Kάποια στιγμή, οι οικονομικοί στόχοι δεν έβγαιναν, η εταιρεία έκλεισε και τα πράγματα φέρνουν τον Αργύρη Μπεντίλα στο Μάντσεστερ, όπου ενόσω δούλευε  πάνω σε μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, παράλληλα στρέφεται στη μαγειρική.

“Άρχισα να μαγειρεύω όλο και πιο πολύ και κάποια στιγμή ένιωσα πως ήθελα να κάνω κάτι στον τομέα της εστίασης”, αυτή ήταν και η αρχή του “Μελίανθος”, είπε στο GRTimes.gr, o κ. Μπεντίλας, προσθέτοντας: “Στόχος μου είναι να προσφέρω σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο προϊόντα κορυφαίας γεύσης και ποιότητας, ώστε  σιγά-σιγά ο κόσμος εδώ να αρχίσει να γνωρίζει τον πλούτο της Ελληνικής κουζίνας”.

“Όπως έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων, για τους Βρετανούς, το προσέκο και το πανετόνε, γιατί να μη γίνουν το ίδιο το τσουρέκι, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα αλλά και οι υπέροχες πίτες μας”; διερωτήθηκε ο κ. Μπεντίλας.

O “Μελίανθος” (melianthos.co.uk) , είναι ανοικτός για παραγγελίες σε όλο το ηπειρωτικό Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο Αργύρης Μπεντίλας διαθέτει τα προϊόντα του και σε pop ups που γίνονται σε τοπικό τυροπωλείο.  Μάλιστα τα πιτάκια κουρού, κατεψυγμένα  και σε ειδική συσκευασία με επένδυση από μαλλί προβάτου που τραβάει την υγρασία από τις παγοκυψέλες, ταξιδεύουν για πελάτες, από το Εδιμβούργο μέχρι το Μπράϊτον.

Ο “Μελίανθος” προτείνει ως και…ψαρόπιτα

Οι γαστριμαργικές προτάσεις του “Μελίανθου” είναι πολλές και φαίνονται ακόμη περισσότερες αν σκεφθεί κάποιος, ότι όλα τα προϊόντα γίνονται από ένα άτομο, στην κουζίνα του σπιτιού του. Τσουρέκια σε διάφορες παραλλαγές, μελομακάρονα, κουραμπιέδες – ο κλασικός αλλά και με γεύση εσπρέσσο, φουντούκι και ρούμι, αυγοκούλουρα, όπως και μεγάλη ποικιλία από πίτες. Έξι διαφορετικές πίτες στις οποίες υπάρχουν και ασυνήθιστες γεύσεις, όπως η πίτα μουσακάς, αλλά και η ψαρόπιτα, που είναι ένας συνδυασμός της  ελληνικής με τη βρετανική κουζίνα. Πολλά εδέσματα στα οποία μάλλον θα προστεθούν και φανουροπιτάκια, μια πρόταση που θα φανεί πολύ δελεαστική και για βίγκανς.

Μετά όμως και τις βραβεύσεις στο Great Taste Awards, ο κ. Μπεντίλας σχεδιάζει κινήσεις ανάπτυξης.

Crowdfunding , επαφές με επενδυτές και ghost kitchen

“Στόχος μου είναι -ειδικά και μετά την διάκριση της σπανακόπιτας στα Great Taste Awards- να μπορέσω να στείλω και τις πίτες του “Μελίανθος” εκτός Μάντσεστερ, κάτι που προϋποθέτει μια επιπλέον συσκευασία, την οποία έχω ήδη σχεδιάσει αλλά έχει πολύ μεγάλο κόστος η παραγωγή των πρώτων 500 κομματιών.

“Έχω σκεφτεί την δημιουργία μιας καμπάνιας crowdfunding, για την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού,  αλλά προς το παρόν δεν το έχω προχωρήσει. Όσον αφορά το μέλλον, δύο είναι τα κύρια πιθανά σενάρια: άνοιγμα ενός καταστήματος προσβάσιμου από το κοινό ή μιας “κουζίνας φάντασμα” (ghost kitchen), με την αγορά των προϊόντων σε αυτή την περίπτωση να γίνεται online, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιας υπηρεσίας διανομής φαγητού. Και τα δύο σενάρια απαιτούν σημαντική χρηματοδότηση, γι’ αυτό και θα επιδιώξω να προσεγγίσω επενδυτές”, δήλωσε ο κ. Μπεντίλας.

Τώρα έχει έρθει η ώρα για να ξεφύγει ο “Μελίανθος” από τα στενά όρια της κουζίνας του σπιτιού του Αργύρη Μπεντίλα,  να μεγαλώσει οργανικά και το one man’s show, να γίνει σταδιακά μία ομάδα, που με την ίδια αγάπη για το ποιοτικό φαγητό, θα εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top