Νέα έρευνα: Μερικοί άνθρωποι μένουν άτεκνοι λόγω γενετικής προδιάθεσης

Νέα έρευνα: Μερικοί άνθρωποι μένουν άτεκνοι λόγω γενετικής προδιάθεσης

Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων χωρίς παιδιά μένουν άτεκνοι εξαιτίας γονιδιακών παραλλαγών στο DNA τους που τους δημιουργούν την προδιάθεση να μην κάνουν οικογένεια.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα βρετανική γενετική έρευνα, η πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση. Το εν λόγω γενετικό υπόβαθρο δεν καθιστά στείρους τους ανθρώπους, αλλά μειώνει την πιθανότητα να θέλουν να κάνουν παιδιά λόγω της εκδήλωσης διαφόρων γνωστικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών που μειώνουν την πιθανότητα εύρεσης συντρόφου με σκοπό την αναπαραγωγή.

Μικρό το ποσοστό του γενετικού παράγοντα

Πάντως οι Βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο γενετικός παράγοντας εξηγεί μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 1%) της ατεκνίας, καθώς άλλοι παράγοντες (κοινωνικοί, οικονομικοί, δημογραφικοί, ψυχολογικοί, προσωπικές επιλογές κ.α.) παίζουν σημαντικότερο ρόλο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Sanger του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Μάθιου Χερλς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 341.000 ανθρώπους 39 έως 73 ετών. Βρήκαν ότι οι παραλλαγές σε ορισμένα γονίδια που προδιαθέτουν σε ατεκνία είναι συχνότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Επίσης οι άνθρωποι – συνήθως άνδρες – με αυτές τις μεταλλάξεις είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και μικρότερο εισόδημα. Ακόμη πάντως και για όσους έχουν το εν λόγω γενετικό «προφίλ», η πιθανότητα να κάνουν παιδί παραμένει περίπου 50-50.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανία: Συμφωνήθηκε να ανοίξουν 7 ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο που έπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ

Θεσσαλονίκη: Προσπάθησε να κλέψει αντικείμενα από εκκλησία – Διέφυγε με σχοινί από παράθυρο 3ου ορόφου

Γέρακας: Μαθητής θύμα bullying πήγε στο σχολείο του με αεροβόλο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top