Νέα πρόκληση της Άγκυρας με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας

Νέα πρόκληση της Άγκυρας με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις η Άγκυρα, με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να παίρνει τη σκυτάλη τονίζοντας σε ομιλία του ότι η Τουρκία “έσκισε παρόμοιες συνθήκες με αυτή των Σεβρών που ήθελαν να μας επιβάλουν στη γαλάζια θάλασσα”. 

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του κατά την αναχώρηση του ερευνητικού “Κανουνί” για τη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ τόνισε ότι ήδη το Όρουτς Ρέις έχει συγκεντρώσει δεδομένα σε 6.822 χιλιόμετρα. “Τα σεισμικά μας πλοία Όρουτς Ρέις  και Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Μεσόγειο. Το Όρους Ρέις ανοιχτά του Κας συγκέντρωσε δεδομένα σε 6.822 χιλιόμετρα. Και το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις έρευνές του στα ανοιχτά της Κύπρου. Μέχρι σήμερα έχει διανύσει μια περιοχή 6,5 φορές μεγαλύτερη από την έκταση του Βελγίου. Με την ανάλυση των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας θα καθορίσουμε την επόμενη αποστολή στη Μεσόγειο”. 

Στην ίδια ομιλία ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας προανήγγειλε νέα γεώτρηση του Γιαβούζ σε μια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου, ενώ προσκάλεσε τους συνομιλητές της χώρας του στο τραπέζι του διαλόγου αν και – όπως τόνισε – η Τουρκία “έσκισε και πέταξες παρόμοιες συνθήκες με εκείνη των Σεβρών που ήθελαν να μας επιβάλουν στη γαλάζια θάλασσα”.  

“Όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε τη συνθήκη των Σεβρών με τον ίδιο τρόπο σκίσαμε και πετάξαμε παρόμοιες συνθήκες που ήθελαν να μας επιβάλουν στη “γαλάζια θάλασσα”. Οι χάρτες που ετοιμάστηκαν κατά παραγγελία με μια αντίληψη που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι εμμονή ειναι αυτή να διεκδικεί κανείς σχεδόν ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής” κατέληξε ο Φ. Ντονμέζ. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ