Νέο πρόστιμο της ΕΕ στη Meta – Δεν συμμορφώθηκε με κανονισμούς για τα προσωπικά δεδομένα

Νέο πρόστιμο της ΕΕ στη Meta – Δεν συμμορφώθηκε με κανονισμούς για τα προσωπικά δεδομένα

Η ΕΕ επέβαλε και πάλι πρόστιμο στην εταιρεία Meta, αυτή τη φορά για τα δεδομένα των χρηστών του WhatsApp.

Στον αμερικανικό γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης Meta, στον οποίο ανήκει το Facebook, επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ την Πέμπτη επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δεδομένων με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp.

Στη νέα αυτή απόφασή της, η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC), η οποία ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ επειδή η ευρωπαϊκή έδρα του ομίλου βρίσκεται στην Ιρλανδία, διαπίστωσε ότι ο ψηφιακός γίγαντας λειτουργούσε «κατά παράβαση των υποχρεώσεών του για διαφάνεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή.

Επιπλέον, η Meta βασίστηκε σε λανθασμένη νομική βάση «για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για σκοπούς βελτίωσης των υπηρεσιών και ασφάλειας», πρόσθεσε, δίνοντας στον όμιλο προθεσμία έξι μηνών για να «προσαρμόσει τις διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων» σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Το αρχικό πρόστιμο στη ΕΕ

Η κύρωση αυτή βασίζεται σε παρόμοιους λόγους με εκείνη που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου κατά της Meta, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 390 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram.

Ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε αμέσως ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση. Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή είχε ήδη επιβάλει πρόστιμο ύψους 255 εκατ. ευρώ στην WhatsApp τον Σεπτέμβριο του 2021 επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις διαφάνειας, ιδίως όσον αφορά τη διαβίβαση δεδομένων σε άλλες εταιρείες του ομίλου.

Η DPC επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους 405 εκατ. ευρώ στη Meta τον Σεπτέμβριο για παραλείψεις στη διαχείριση δεδομένων ανηλίκων και 265 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο για μη επαρκή προστασία των δεδομένων των χρηστών της. Ο νέος γύρος κυρώσεων του Ιανουαρίου ακολουθεί την έκδοση τριών δεσμευτικών αποφάσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή προστασίας δεδομένων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: swissinfo / ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμπάνα στη Meta από την ΕΕ: 390 εκατ. ευρώ πρόστιμο για τις προσωποποιημένες διαφημίσεις

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top