Ο “σούπερ Μάριο” καλεί McKinsey για το Recovery Plan

Ο “σούπερ Μάριο” καλεί McKinsey για το Recovery Plan

Ο Μάριο Ντράγκι,  ανέθεσε στην πολυεθνική εταιρεία McKinsey τον σχεδιασμό του Ιταλικού Recovery Plan, σύμφωνα με αποκάλυψη του Radio Popolare, όπως μεταφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα TPI.

Η συμφωνία, μάλιστα, φαίνεται να έχει υπογραφεί πριν από λίγες μέρες από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κολοσσός του consulting θα έχει ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων με πρωταρχικό στόχο τον καθορισμό επιπτώσεων των διαφόρων πτυχών του Recovery Plan.

Οι εξωτερικοί σύμβουλοι, όπως αναμετάδωσε η ΕΡΤ, θα δουλέψουν μαζί με όλο το team του Υπουργείου Οικονομικών και του Λογιστηρίου του Κράτους επί του καθολικού σχεδίου.

Το νέο αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα τόνισε πως το κόστος του υπογεγραμμένου συμβολαίου ανέρχεται στο ύψος των 25.000 Ευρώ + ΦΠΑ. 

Σύμφωνα με την TPI, η κίνηση αυτή του Ντράγκι φαίνεται να είναι αποτέλεσμα χρονικής πίεσης, αφού το Recovery Plan θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο  το σχέδιο ξεσήκωσε αντιδράσεις ανησυχίας για τυχόν παρεμβολές στο κυβερνητικό έργο καθώς μεταφέρει τον σχεδιασμό ενός τόσο κρίσιμου σχεδίου ύψους 209 δις Ευρώ, από την Δημόσια Διοίκηση στα χέρια ενός ιδιωτικού οικονομικού κολοσσού. Επίσης υπάρχει ενδοιασμός ως προς την πρόσβαση της  McKinsey σε κρίσιμες πληροφορίες και κρατικά δεδομένα.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται πως ανέθεσε στην McKinsey μόνο την επεξεργασία μιας μελέτης σε ότι αφορά τα κρατικά σχέδια ‘Next Generation’ που ήδη έχουν ετοιμάσει άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και μια τεχνική υποστήριξη στην διαχείριση των διαφόρων πτυχών της μελέτης και την οριστικοποίηση του σχεδίου.

Το ίδιο Υπουργείο επίσης τονίζει πως η McKinsey δεν εμπλέκεται στην απόφαση των σχεδίων και πως οι σχετικές αποφάσεις παραμένουν στα χέρια της δημόσιας διοίκησης και του προσωπικού της που σχετίζονται με το Recovery Plan.

Τέλος, το Υπουργείο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η διοίκηση ζητάει εξωτερική υποστήριξη όταν κρίνεται αναγκαία μια εξειδικευμένη γνωμοδοσία ή όταν ο φόρτος εργασίας είναι υπέρογκος και οι προθεσμίες με στενά χρονικά περιθώρια.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, φαίνεται πως εδώ και καιρό υπήρχαν σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορους κολοσσούς του consulting, από την Deloitte έως και την Ernst & Young. Οι συζητήσεις αυτές ήταν σε διάφορα επίπεδα διαπραγματεύσεων και μάλιστα είχαν αρχίσει  πριν ακόμα τον ερχομό της κυβέρνησης Ντράγκι.

Σημειωτέον, στην McKinsey εργαζόταν κατά καιρούς ο νέος Υπουργός Τεχνολογικής Καινοτομίας κ. Βιττόριο Κολάο, ο οποίος και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας ειδικών του πρώτου κύματος της πανδημίας στην τελευταία κυβέρνηση Κόντε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ