ΟΗΕ: Ανησυχία για την επιβράδυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

ΟΗΕ: Ανησυχία για την επιβράδυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Ο ΟΗΕ «ανησυχεί» για την «επιβράδυνση» της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, κάνοντας λόγο για «το φάντασμα του πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων».

Η κρίσιμης σημασίας συμφωνία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, παρατάθηκε εκ νέου τον Μάιο μόνο για δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, καθώς η Μόσχα ζητεί εγγυήσεις αναφορικά με τις ρωσικές εξαγωγές, κυρίως των λιπασμάτων.

«Ανησυχούμε γιατί συνεχίζεται η επιβράδυνση της εφαρμογής της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που παρατηρήθηκε κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Τον Μάιο μόνο 33 πλοία αναχώρησαν από τα ουκρανικά λιμάνια, λιγότερα από τα μισά σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Μόνο τρία απέπλευσαν από το λιμάνι Γιούζνι/Πιβντένι, ένα από τα τρία που καλύπτονται από την Πρωτοβουλία», σημείωσε. Αποτέλεσμα, 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών εξήχθησαν τον Μάιο”, λιγότεροι από τους μισούς σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα”, δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο ΟΗΕ θα συνεργαστεί με τις εμπλεκόμενες πλευρές για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρεμλίνο: Καμία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα για τα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την χρήση στρατιωτικής πυραυλικής τεχνολογίας από τη Β. Κορέα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top