ΟΗΕ: Ένα από πιο ζεστά έτη το 2019

ΟΗΕ: Ένα από πιο ζεστά έτη το 2019

Μια μέρα πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη της Ισπανίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την φύση, έτσι όπως την “πολεμά” καθημερινά ο άνθρωπος.

“Η Ανθρωπότητα πρέπει να θέσει τέρμα στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της φύσης”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, παραμονή της έναρξης της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη, παραθέτοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.

“Εδώ και δεκαετίες, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον του πλανήτη και ο πλανήτης ανταποδίδει το χτύπημα. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της φύσης και η επιστήμη μας λέει ότι μπορούμε να το κάνουμε”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε σχετική συνέντευξη τύπου.

“Ένα από τα πιο ζεστά έτη το 2019”

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας αυτή την εβδομάδα, είπε πως, όπως αναμενόταν, το 2019 θα αναδειχθεί ένα από τα πιο ζεστά έτη.

«Τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ και ως αποτελέσματα της υπερθέρμανσης είχαμε άνοδο της στάθμης των ωκεανών, λιώσιμο του θόλου των παγετώνων, ξηρασίες. Εν ολίγοις, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, είμαστε αντιμέτωποι τώρα με μια κλιματική κρίση. Το σημείο μη επιστροφής δεν είναι πλέον μακριά στον ορίζοντα, είναι ορατό και πλησιάζει ολοταχώς», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

“Αυτό που εξακολουθεί να λείπει, είναι η πολιτική βούληση”

«Αυτό που εξακολουθεί να λείπει, είναι η πολιτική βούληση: η πολιτική βούληση να δώσουμε μια τιμή στον άνθρακα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε την επιδότηση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η πολιτική βούληση να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε σταθμούς ενέργειας από άνθρακα από το 2020, η πολιτική βούληση να περάσουμε από μια φορολόγηση των εισοδημάτων σε μια φορολόγηση του άνθρακα», επέμεινε ο Γκουτέρες και απευθυνόμενος στις μεγάλες οικονομίες τόνισε:

«Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) παγκοσμίως δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί, και χωρίς αυτές, ο στόχος μας δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ