Ορυκτά καύσιμα: Ορθάνοιχτες κράτησαν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης οι τράπεζες και το 2021

Ορυκτά καύσιμα: Ορθάνοιχτες κράτησαν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης οι τράπεζες και το 2021

Καταπέλτης για τη δράση των τραπεζών και τον ρόλο που παίζουν στην διατήρηση και ανάπτυξη της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων με χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων, είναι έκθεση που σχηματίστηκε από ομάδα ακτιβιστικών οργανώσεων, όπως η Rainforest Action Network, η BankTrack και η Oil Change International.

Σύμφωνα με την έκθεση υπό τον τίτλο «Banking on Climate Chaos» οι κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη συνέχισαν και το 2021 να χρηματοδοτούν την βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων με 742 δισ. δολάρια.

Με τις επενδύσεις να συρρέουν και την περσινή χρονιά, συνολικά μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, ήτοι δηλαδή μετά και την υιοθέτηση της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα, ο όγκος των χρηματοδοτήσεων προς τον πλέον ρυπογόνο κλάδο εκτοξεύτηκε στα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Αν και πολλές τράπεζες έχουν προσπαθήσει να υιοθετήσουν πρασινότερους στόχους υπό την πίεση των μετόχων τους και των ακτιβιστών, οι στρόφιγγες του χρήματος για επενδύσεις στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων κάθε άλλο παρά έχουν κλείσει.

Ουσιαστικά το σύνολο των χρηματοδοτήσεων από τουλάχιστον 60 κορυφαίες τράπεζες διεθνώς ήταν σχεδόν αμετάβλητο με τα 750 δισ. δολάρια που χορηγήθηκαν το 2020, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι άμεσα συνένοχα για την υπονόμευση ενός κλιματικού σταθερού μέλλοντος για όλους μας και θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα να υποστηρίζουν την διεύρυνση των υποδομών για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η ερευνήτρια του δικτύου Rainforest Action Network, Άλισον Κιρς.

Μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών, τα σκήπτρα για μια ακόμη χρονιά ανήκουν στους αμερικανικούς αλλά και καναδικούς τραπεζικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η JPMorgan, η Wells Fargo, η ScotiaBank και η RBC, που μάλιστα αύξησαν περαιτέρω τις χρηματοδοτήσεις προς τον κλάδο.

Από μόνη της η JPMorgan Chase στήριξε πέρυσι τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων με κεφάλαια ύψους 62 δισ. δολαρίων ή αλλιώς συνολκά 382 δισ. δολάρια μεταξύ 2016 και 2021!

Στον κλάδο του άνθρακα, την σκυτάλη της πρωτιάς σε επενδύσεις παίρνουν οι κινεζικές τράπεζες, όπως η China Everbright Bank και η China CITIC Bank, δεδομένης και της υψηλής εγχώριας παραγωγής.

Συνολικά οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες «έριξαν» 17,4 δισ. δολάρια σε επενδύσεις άνθρακα πέρυσι κόντρα στην αυξανόμενη τάση απολιγνιτοποίησης που έχει δρομολογηθεί παγκοσμίως και επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο της Γλασκόβης για το Κλίμα.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρετανία: Δεν είναι στόχος του Λονδίνου η απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία

Ποιο ελληνικό νησί κρατά τα σκήπτρα του παγκόσμιου nightlife

Ελληνικός τουρισμός: Αύξηση 310% στις εισπράξεις και 257% στις αφίξεις τον Ιανουάριο

Kατερινόπουλος: Η μητέρα θα ομολογήσει και τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών (VIDEO)

Το πρόγραμμα του web conference «Front Runners in Sports Management 4.0»

Τα περίπτερα του ΕΟΤ αλλάζουν: Διαγωνισμός για το νέο σχεδιασμό τους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top