Όσκαρ 2020: Ο σκηνοθέτης του “Parasite”… εξομολογείται

Όσκαρ 2020: Ο σκηνοθέτης του “Parasite”… εξομολογείται

Τα μυστικά του αποκαλύπτει ο Κορεάτης Μπονγκ Τζουν Χο,  σκηνοθέτης του Parasite που “σάρωσε” τα βραβεία Όσκαρ, σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης είναι ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού ο οποίος πετυχαίνει να ανέβει στο ψηλότερο βάθρο με ξενόγλωσση παραγωγή.

Ο Μπονγκ Τζουν Χο πήρε συνολικά τέσσερα βραβεία Όσκαρ και συγκεκριμένα της καλύτερης ταινίας, της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, της καλύτερης σκηνοθεσίας και της καλύτερης εικόνας.

Ο Μπονγκ Τζουν Χο στη συνέντευξη που δίνει στην Telegraph αποκαλύπτει ότι ξεκίνησε την πορεία του σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο καθώς σπούδασε κοινωνιολογία. Πώς βοήθησε αυτό; Μα ακριβώς αυτή η επιστημονική, σε συνδυασμό με την τέχνη του κινηματογράφου και τη σκηνοθετική δεινότητα που επέδειξε, ήταν που τον οδήγησαν στον θρίαμβο των Όσκαρ.

Η ταινία του, Parasite, χαρακτηρίζεται από μία μοναδική κοινωνιολογική προσέγγιση, γεγονός που την κάνει εντελώς διαφορετική και ξεχωριστή από το στερεότυπο μοντέλο της δράσης, σεξ και βίας, που προβάλλει το Χόλιγουντ. Αν και πρόκειται για μία κοινωνία, εκείνη της Νότιας Κορέας, που δεν αφορά πολύ κόσμο, εντούτοις η ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων και ο απόλυτα ειλικρινής και αποκαλυπτικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την πραγματικότητα ο σκηνοθέτης, την καθιστά ένα αυθεντικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον πλανήτη, με τις ανισότητες να εντείνονται ολοένα και περισσότερο, την ελίτ να γίνεται πιο πλούσια και τον απλό πολίτη να δίνει καθημερινή μάχη για την επιβίωση, μέσα σε ένα περιβάλλον με ελάχιστες, έως μηδαμινές προοπτικές και ευκαιρίες.

Η ταύτιση της ανισότητας στην κορεατική κοινωνία με την ανισότητα στις λεγόμενες χώρες της Δύσης είναι μνημειώδης και καθίσταται πλήρως συνειδητή από τον θεατή, στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αντικρίζει τον ίδιο του τον εαυτό και στη ζωή τους, τη δική του καθημερινότητα.

Όταν σπούδαζε κοινωνιολογία ο Μπονγκ, ξεκίνησε να γυρίζει φιλμ. Για να φτάσει όμως στην κατάκτηση των Όσκαρ, έμαθε στη ζωή του την πειθαρχία. Να εστιάζει απόλυτα στη δουλειά και στον στόχο του. Οι σπουδές στην κοινωνιολογία και η συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει στη ζωή η συγκέντρωση και η πειθαρχία στον στόχο ήταν δύο σημαντικά στοιχεία στη ζωή του, όπως είπε, αλλά απλώς ήταν η… εισαγωγή.

Ποιο ήταν το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του; Η «πολύ απλή ζωή» που κάνει και το γεγονός ότι «δεν έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους». Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι αποφεύγει το lifestyle των αστέρων, το οποίο βρίσκεται… αιώνες απόσταση από την πραγματική ζωή. Από την πραγματικότητα που εκείνος βιώνει και που αντικρίζει καθημερινά μέσα από την ηρεμία και τον -σχετικά- μοναχικό του βίο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top