Π. Κάπρος: Απίθανο να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου στην χώρα μας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Π. Κάπρος: Απίθανο να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου στην χώρα μας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Θεωρώ απίθανο να κλείσει την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου η Ρωσία προς την Ευρώπη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Παντελής Κάπρος.

Εξηγώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κάπρος σημείωσε πως πρώτα απ’ όλα, η Gazprom, η Ρωσία δεν θέλει να θεωρηθεί ένας αναξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου γιατί αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στα οικονομικά της χώρας. Μόνο αν γίνουν κάποια πολεμικά επεισόδια που κάνουν ζημιά στους αγωγούς, συμπλήρωσε, μπορεί να είναι μια αιτία διακοπών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση αυτές οι διακοπές δεν επηρεάζουν την διαδρομή του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, είναι άλλη διαδρομή, διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Στο απίθανο ενδεχόμενο που η διαδρομή μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας που τροφοδοτεί την Ελλάδα, διακοπεί, έχουμε μέσω της Ρεβυθούσας, μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου δυνατότητα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για ένα χρονικό διάστημα, κάποιες εβδομάδες, αλλά είναι και θέμα να βρούμε πλοία που μεταφέρουν LNG και να έρχονται το ένα μετά το άλλο στην Ρεβυθούσα» προσέθεσε ο κ. Κάπρος.

Μάλιστα το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα προηγούμενα 5 χρόνια που ερχόταν από τις ΗΠΑ και το Κατάρ ήταν φθηνότερο, ανέφερε ο κ. Κάπρος και αυτό κράτησε πολύ χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου, χωρίς να μιλάει κανείς περί αυτού για πολύ καιρό.

Πάντως πέρα από την επάρκεια, όσο αφορά στο κόστος της ενέργειας, ο κ. Κάπρος επεσήμανε τις ήδη πολύ αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης από το φθινόπωρο που συμπαρέσυραν και τις τιμές του ηλεκτρισμού, μια κρίση που αναμφίβολα εντάθηκε και επιταχύνθηκε λόγω της Ουκρανικής κρίσης. «Οι τιμές αυτές είναι πραγματικά πρωτοφανείς και αν δεν αποκλιμακωθεί η κρίση θα συνεχίσουν να είναι υψηλές. Αυτό είναι το ένα από τα δύο σενάρια. Εάν αποκλιμακωθεί η Ουκρανική κρίση θα πέσουν οι τιμές γρήγορα σε πολύ πιο φυσιολογικά επίπεδα. Θα ξαναγίνει φθηνό μόλις ξεπεραστεί αυτή η κρίση» εκτίμησε ο κ. Κάπρος.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παλαιστίνη: Εργάτες ανακαλύπτουν τάφους της ρωμαϊκής εποχής σε εργοτάξιο στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Στα «χέρια» της ΕΛΑΣ 32χρονος «τσαντάκιας»

ΠΚΜ: Έρευνα για την αστική κινητικότητα στο πλαίσιο του “REFORM”

Υπ. Εργασίας: Ξεκίνησε η διαβούλευση με τις τράπεζες για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top