Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Γκαχάρια ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από το αξίωμά του, σε μια κίνηση που προκάλεσε πανηγυρισμούς στην αντιπολίτευση και αιτήματα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Γκαχάρια, ο οποίος κατέχει το αξίωμα αυτό από το 2019, δήλωσε ότι παραιτείται λόγω διαφωνίας με την ομάδα του όσον αφορά το να τεθεί υπό κράτηση ο Νίκα Μέλια, ένας εξέχων πολιτικός της αντιπολίτευσης, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

“Πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω τη θέση μου”, δήλωσε ο Γκαχάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik Georgia. “Βεβαίως πιστεύω και θέλω να πιστεύω ότι το βήμα αυτό θα συμβάλει στη μείωση του επιπέδου πόλωσης στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Ο Γκαχάρια χαρακτήρισε απαράδεκτη την δικαστική εντολή που δόθηκε χθες να τεθεί υπό κράτηση ο Μέλια, καθώς αυτό απειλεί να πυροδοτήσει πολιτικούς διχασμούς στην χώρα αυτή των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων του νοτίου Καυκάσου.

Ο Ιρακλί Κομπαχίτζε, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, δήλωσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει να προτείνει έναν νέο υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Γκαχάρια ως αύριο, Παρασκευή.

Δικαστήριο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι έδωσε χθες, Τετάρτη, εντολή ο Μέλια, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM), να τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη μη καταβολή εγγύησης.

Ο Μέλια είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση της βίας σε διαδηλώσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2019. Ο Μέλια έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή ως πολιτικά υποκινούμενη.

Μετά την σημερινή παραίτηση του Γκαχάρια, ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εκτέλεση της δικαστικής εντολής να τεθεί υπό κράτηση ο Μέλια. Ένα πλήθος συγκεντρώθηκε για να πανηγυρίσει για την εξέλιξη αυτή έξω από τα γραφεία του κόμματός του, κυματίζοντας σημαίες της Γεωργίας, σύμφωνα με το Sputnik Georgia.

Μέσα από τα κεντρικά γραφεία του UNM, ο Μέλια ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

“Εκ μέρους όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, δηλώνω: Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους αυτής της κυβέρνησης και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για νέες πρόωρες εκλογές”, δήλωσε ο Μέλια.

Το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περσινού Οκτωβρίου, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι οι εκλογές αυτές αμαυρώθηκαν από νοθεία και παραβιάσεις.

Ο Μέλια είχε δηλώσει τότε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους και είχε ζητήσει τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ