Παύση λειτουργίας δύο αμερικανικών προξενείων στη Ρωσία

Παύση λειτουργίας δύο αμερικανικών προξενείων στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ παύουν τη λειτουργία δύο προξενείων τους στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αυτές, στις οποίες είχαν ανασταλεί ή μειωθεί οι δραστηριότητες λόγω της πανδημίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποφάσισε μετά από διαβουλεύσεις με τον πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν να κλείσει το προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και να αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στην Γεκατερίνμπουργκ, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters.

Η απόφαση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των «συνεχιζόμενων προσπαθειών για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ρωσική Ομοσπονδία» δεν επηρεάζει τα ρωσικά προξενεία στις ΗΠΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους ελήφθη η απόφαση αυτή.

Ερωτηθείς αυτήν την εβδομάδα για δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι τα δύο προξενεία μπορεί να κλείσουν, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα απάντησε ότι είχε αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και μειώσει τις δραστηριότητες σε αυτό στην Γεκατερίνμπουργκ τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι τεταμένες λόγω ζητημάτων που εκτείνονται από τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία ως τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Χάκερς που πιστεύεται ότι εργάζονταν για τη Ρωσία κατηγορούνται για ευρεία ηλεκτρονική επίθεση σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ιδιωτικές εταιρείες. Ο M. Πομπέο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση αυτή, όμως η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top