Ουκρανική κρίση – ΣΕΠΠΕ: Πόσο θα επηρεάσει την ελληνική ένδυση – κλωστοϋφαντουργία

Ουκρανική κρίση – ΣΕΠΠΕ: Πόσο θα επηρεάσει την ελληνική ένδυση – κλωστοϋφαντουργία

Πολύ περιορισμένες είναι οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τις δυο εμπόλεμες χώρες Ρωσία και Ουκρανία στους κλάδους ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία οι εξαγωγές προς την Ρωσία το 2021 ήταν σε αξία 2,4 εκατ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία και 1,8 εκατ. ευρώ στην ένδυση. Αντίστοιχα οι εξαγωγές στην Ουκρανία ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία και σε 0,5 εκατ. ευρώ στην ένδυση. Η συνολική αξία των εξαγωγών και στις δύο χώρες αντιστοιχεί μόνο στο 0,3% των εξαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας.

Πολύ χαμηλή είναι επίσης και η αξία εισαγωγών από τις δύο χώρες, αφού το 2021 ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ για το σύνολο της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας από την Ρωσία και σε 0,4 εκατ. ευρώ από την Ουκρανία.

Ως εκ τούτου οι άμεσες επιπτώσεις του πολέμου δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές δεδομένου του μικρού μεγέθους των δύο αγορών για τον κλάδο.

Ωστόσο οι έμμεσες επιπτώσεις θα είναι σαφώς σημαντικότερες αφού επηρεάζεται η κατανάλωση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα η αύξηση του κόστους των καυσίμων, της ενέργειας και των πρώτων υλών επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και οδηγούν σε περιορισμό των δαπανών για είδη μόδας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top