Πόλεμος Ουκρανία: Συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στο Κίεβο-Δύο νεκροί από τους βομβαρδισμούς (LIVE-VIDEO)

Πόλεμος Ουκρανία: Συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στο Κίεβο-Δύο νεκροί από τους βομβαρδισμούς (LIVE-VIDEO)

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς του Κιέβου σήμερα που έθεσαν στο στόχαστρο ένα κτίριο κατοικιών και το εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Antonov, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Θραύσματα πυραύλων έπεσαν στον δρόμο στον τομέα Κουρενίφκα», στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, «προκαλώντας έναν θάνατο και έξι τραυματισμούς», ανέφερε ο δήμος της πόλης στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει προηγουμένως λόγο για τον θάνατο ενός ανθρώπου σε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός κτιρίου κατοικιών στο Κίεβο.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτίριο που επλήγη στην περιοχή Ομπόλον στο βόρειο τμήμα του Κιέβου, ανέφερε ο δήμος της πρωτεύουσας.

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε επίσης το εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Antonov, στη συνοικία Σβιατοχίν, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, προσθέτει ο δήμος της πόλης, χωρίς να διευκρινίζει αν επλήγη το εργοστάσιο.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός είχε καταστρέψει το μοναδικό δείγμα του αεροσκάφους “Mriya”, του μεγαλύτερου στον κόσμο που είχε κατασκευαστεί από την Antonov, στη διάρκεια μαχών που είχαν λάβει χώρα στο αεροδρόμιο Γκοστόμελ, κοντά στο Κίεβο, σκηνικό σφοδρών μαχών.

Εκείνο το αεροσκάφος, το An-225,, μοναδικό στον κόσμο, μήκους 84 μέτρων με ικανότητα μεταφοράς φορτίου περίπου 250 τόνων και ταχύτητα που μπορούσε να φθάσει τα 850 χιλιόμετρα την ώρα, είχε βαπτιστεί “Mriya”, που σημαίνει «Όνειρο» στα ουκρανικά.

Μετά την κατασκευή του αρχικά στο πλαίσιο των σοβιετικών προγραμμάτων αεροναυπηγικής, κυρίως για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Bourane, το An-225 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1988.

Έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, ελλείψει πόρων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το μοναδικό μοντέλο είχε κάνει μια δοκιμαστική πτήση το 2011 στο Γκοστόμελ, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου.

Από τότε την εκμετάλλευσή του είχε αναλάβει η ουκρανική εταιρία Antonov Airlines.

Το αεροσκάφος εκείνο παίξει έναν ουσιώδη ρόλο στη διανομή μασκών σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 και εξυπηρετούσε τακτικά το ΝΑΤΟ και πετρελαϊκές εταιρίες για τη μεταφορά μεγάλων όγκων φορτίου.

Ουκρανία: Η Ρωσία λέει ότι ξεκίνησε η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης – Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν στο Μπερντιάνσκ και κατευθύνονται στη Ζαπορίζια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο ανέφερε ότι από τις 10 διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία.

Λίγο νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από τη Μαριούπολη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη.

Οι άμαχοι έχουν αποκλειστεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας εδώ και δύο εβδομάδες και τα εφόδιά τους εξαντλούνται καθώς έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα, η δημοτική αρχή ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή εφαρμόζεται και ένα κομβόι έφυγε με προορισμό την πόλη Ζαπορίζια. Τα περίπου 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν ήδη στη γειτονική πόλη Μπερντιάνσκ και από εκεί κατευθύνονται στη Ζαπορίζια.

«Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου κρατάει», πρόσθεσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ο δήμος.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Πρόσθεσε όμως ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

Η Βέρεστσουκ είπε ότι ένα κομβόι προσπαθεί να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών όμως, όπως έγινε και με τις προηγούμενες απόπειρες που έκανε την περασμένη εβδομάδα, δεν τα κατάφερε.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από το πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν στοχοθετεί πολίτες.

Ουκρανία-Ρωσία: «Δύσκολες» οι συνομιλίες με τη Μόσχα – Νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ» λέει ο Ζελένσκι

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα, έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ».

«Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ένα διάγγελμα μέσω βίντεο.

«Μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε σήμερα. Συνεχίζεται. Όλοι περιμένουν νέα. Θα επανέλθουμε το βράδυ», πρόσθεσε.

Πριν από τον Ζελένσκι, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είχε επισημάνει ότι «η επικοινωνία (με τη Μόσχα) παραμένει ακόμα κι αν είναι περίπλοκη».

«Ο λόγος για τις διαφωνίες μας οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε, αποκαλώντας εκείνο της Ρωσίας «απόλυτης καταπίεσης της δικής της κοινωνίας».

Είναι ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ποντόλιακ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου. Οι τρεις προηγούμενοι πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Αυτός ο νέος γύρος έρχεται επίσης έπειτα από μια πρώτη άκαρπη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία.

Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα απαιτήσει για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: OPEN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανία: το δίκαιο του πολέμου και ο «δίκαιος πόλεμος»

Mε το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία: Έκτακτες ειδικές προβολές του 24ου ΦΝΘ

Τί πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις – Θα συνεχιστούν την Τρίτη

Ουκρανία: Ζητά μποϋκοτάζ σε βάρος διεθνών επιχειρήσεων που παραμένουν ανοικτές στη Ρωσία (VIDEO)

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη – Τί συζήτησαν

Η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα, παραδέχεται κορυφαίος αξιωματούχος του Πούτιν

DW: Γυναίκες πρόσφυγες από την Ουκρανία κινδυνεύουν να πέσουν θύματα trafficking

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top