Πρέσβης Ισραήλ στο Thessaloniki Summit 2023: Συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη εξόντωση της Χαμάς

Πρέσβης Ισραήλ στο Thessaloniki Summit 2023: Συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη εξόντωση της Χαμάς

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Συνέχιση του πολέμου στη Γάζα «μέχρι την πλήρη εξόντωση της Χαμάς» προανήγγειλε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2023, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να γίνει κατάπαυση πυρός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν προσωρινές παύσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πρέσβης του Ισραήλ πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ισραήλ έχει ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους, ενώ η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα και καλλιεργεί το μίσος για το Ισραήλ, με στόχο την καταστροφή του ως κράτος. Ο πόλεμος – τόνισε επίσης ο Ισραηλινός πρέσβης – προετοιμαζόταν από τη Χαμάς επί 17 χρόνια, επιβλήθηκε στο Ισραήλ, σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί 3.000 Ισραηλινοί και από πλευράς της Χαμάς έγιναν τρομερές βαρβαρότητες.

Πρώτος στόχος του Ισραήλ, όπως επισήμανε ο κ.Κατς, είναι να αποδυναμώσει και να εξοντώσει τον εχθρό, δεύτερος να απελευθερώσει τους ομήρους και τρίτος να προστατεύσει τα σύνορά του από εξωτερικούς εχθρούς όπως η Χεζμπολάχ, την οποία επίσης κατηγόρησε ότι μαζί με το Ιράν αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Ερωτηθείς, δε, για το ρόλο της Ελλάδας ως διαμεσολαβητή, ο πρέσβης του Ισραήλ τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ότι έδειξε ισχυρή υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ότι η Αθήνα τονίζει ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και εκφράζει τη σωστή θέση στο πιο υψηλό επίπεδο και ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ δυνατές και σταθερές.

Τη Γάζα- επισήμανε επίσης ο Ισραηλινός αξιωματούχος – μεταπολεμικά θα πρέπει να την κυβερνούν οι Παλαιστίνιοι αλλά κάθε μελλοντική λύση δεν μπορεί να έχει σχέση με τη Χαμάς και το Ισραήλ δεν θέλει να ανακαταλάβει τη Γάζα αλλά να ενισχύσει τις δυνατότητες ασφαλείας στη Λωρίδα. Αυτό – κατά τον ίδιο – σημαίνει ότι εάν η Χαμάς επιχειρήσει να επιστρέψει στη Γάζα με κάποια μορφή για να επιβάλει το δικτατορικό της καθεστώς, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να δράσει ξανά.

Συντονίστρια στην ενότητα της Συνόδου στην οποία συμμετείχε ο πρέσβης του Ισραήλ ήταν η διπλωματική ανταποκρίτρια, Αλεξία Τασούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Thessaloniki Summit 2023: “Καμπανάκια” από Μαργαρίτη Σχοινά για Αλβανία και Τουρκία

Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο: Επιχειρηματική αποστολή στην έκθεση ECOMONDO

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top