Πρόκληση Ερντογάν από Αμμόχωστο: Δεν ανεχόμαστε παιχνίδια διπλωματίας

Πρόκληση Ερντογάν από Αμμόχωστο: Δεν ανεχόμαστε παιχνίδια διπλωματίας

Κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην ομιλία του κατά την 37η επέτειο της ανακύρηξης του ψευδοκράτους από την Αμμόχωστο, τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε το 1963 και το 1974 από την ελληνική χούντα. 

“Μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό έδειξαν να θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι με την επιλογή του Τατάρ στις πρόσφατες εκλογές” σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι “δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας” ενώ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψή του ανέφερε να “πάνε να διαμαρτυρηθούν στον Κύπριο πρόεδρο στο Νότο”. 

Επίσης υπογράμμισε πως “εκείνοι που αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να εμφανίζονται ως θύματα. Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό, και είναι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο περιθώριο για χρόνια, με τους Ελληνοκύπριους να σφετερίζονται τα δικαιώματά τους. Τώρα στα Βαρώσια θα ξεκινήσει μια νέα εποχή που θα τους  ωφελήσει όλους”. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι “κέρδισαν την ανεξαρτησία τους με μάρτυρες και αίμα και παρά τα όσα υπέστησαν και τη προδοσία δεν υπέστειλαν το λάβαρο του αγώνα”, ενώ αντίθετα “ζουν ελεύθερα, με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά στη δικής του χώρα”. 

Ερ. Τατάρ: Δικαίωμά μας το άνοιγμα των Βαρωσίων 

Το ίδιο προκλητικός με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στη δική του ομιλία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ο οποίος τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Πρόσθεσε ότι “η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι πλέον εφικτή, λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι “οι δύο λαοί και τα δύο κράτη που υπάρχουν στην Κύπρο πρέπει να συνεργαστούν στη βάση της πραγματικότητας” ενώ δήλωσε έτοιμος να κάνει τα απαραίτητα βήματα, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Και αυτό “για να γίνει η Κύπρος ένα παράδειγμα ειρήνης για την περιοχή και τον κόσμο”. 

Σ’ ότι αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων σημείωσε πως αυτό “αποτελεί δικαίωμα της “τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου” σε μια πράξη σημαντική, ανθρωπιστική για να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι στα σπίτια τους”. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ