Reuters: «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός»

Reuters: «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός»

Στο αρνητικό κλίμα που «χτίζεται» για την Ελλάδα στην Ευρώπη λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων αλλά και των παροχών – όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού –  αναφέρεται άρθρο του Reuters στο οποίο επιχειρείται να αποδωκικοποιήσει το «πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει να επιλύσει τον εκλογικό γρίφο».

Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός» το Reuters θυμίζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και την υπόσχεση να ανατρέψει τη λιτότητα. Αλλά, όπως αναφέρει, «υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής».Η συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει ότι «παρά την έξοδο από τα Μνημόνια η Αθήνα έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει συγκεκριμένους στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, με τους στόχους αυτούς να συνδέονται με τα μέτρα μείωσης του χρέους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος, η επίδοσή της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι χαμηλή».

Περιγράφοντας τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα το Reuters αναφέρει ότι από τον Αύγουστο που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την όποια οικονομική ανεξαρτησία για να καταργήσει τις δρομολογημένες περικοπές στις συντάξεις, τους φόρους στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις και να διευκολύνει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Αύξησε τον κατώτατο μισθό για πρώτη φορά σε μια δεκαετία κατά 11%.Επίσης θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές τα περασμένα χρόνια και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 και να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση για το σαφή διαχωρισμό της Εκκλησίας -Κράτους – κάτι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους. Παράλληλα γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο – κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη “Μακεδονία” και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία», υπογραμμίζει το Reuters.

Οι κινήσεις αυτές αποβλέπουν στη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα αφότου ανήλθε στην εξουσία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, αν και ο ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει.

Tο ρεπορτάζ μεταφέρει επίσης το αρνητικό κλίμα στο Euroworking Group «λίγες ημέρες μετά το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Τσίπρας όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού». «Η ατμόσφαιρα… δεν ήταν και τόσο θετική. Η Ελλάδα οπισθοχωρεί σε αρκετούς τομείς. Το γενικό πολιτικό κλίμα (σ.σ. στην Ευρώπη) είναι θετικό για τον Τσίπρα και ό,τι έκανε με τη “Μακεδονία” αλλά αυτό δεν αφορά τις αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο» δηλώνει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος. Το Reuters επικαλείται και άλλο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που σημειώνει ότι η έκθεση για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «δεν ήταν καλή».

Το ερώτημα, λέει το Reuters, είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετή καλή θέληση από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους.Τo Reuters σημειώνει ακόμα ότι η στρατηγική Τσίπρα για την επανεκλογή του που βασίστηκε στην έξοδο από τα Μνημόνια και την επίλυση του Σκοπιανού «δεν αποδίδει με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις».

 

 

 

reutsr-artho

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top