Ρωσία-ΗΠΑ: Η Μόσχα προτρέπει την Ουάσιγκτον να αποφασίσει για τις συνομιλίες με θέμα τις εγγυήσεις ασφαλείας

Tags#: ΗΠΑ | Ρωσία

Ρωσία-ΗΠΑ: Η Μόσχα προτρέπει την Ουάσιγκτον να αποφασίσει για τις συνομιλίες με θέμα τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ρωσία επιθυμεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν σύντομα για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με τις προτάσεις που έκανε η Μόσχα για τις εγγυήσεις ασφαλείας και έχει ήδη έτοιμη τη δική της διαπραγματευτική ομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για τις συνομιλίες αυτές «ακόμη και αύριο» στις 18 Δεκεμβρίου, προτείνοντας ως τόπο συνάντησης τη Γενεύη.

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να αντιμετωπίσει τη ρωσική πρωτοβουλία με τον πλέον σοβαρό τρόπο. Η διεθνής κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη και είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθούν τρόποι να μειωθεί η ένταση» δήλωσε ο Ριαμπκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διένειμε στις 16 Δεκεμβρίου το σχέδιο για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. « Η Ρωσία προετοίμασε τα σχέδια δύο διεθνών συμφωνιών. Πρόκειται για τη συνθήκη μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας και τη συμφωνία για τα μέτρα διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συνθήκης». Και τα δύο σχέδια παραδόθηκαν, είπε ο Ριαμπκόφ, στις 15 Δεκεμβρίου, στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μόσχα.

Η Ουάσιγκτον απαντώντας σήμερα στη Μόσχα, δήλωσε ότι έχει δει τις προτάσεις για συνομιλίες που παρέδωσε η Ρωσία, αλλά βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους της για το θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας».

Η Ψάκι, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα τα δύο σχέδια των συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, δήλωσε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force one, με το οποίο αναχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος για να επισκεφθεί την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας τα εξής: «Επισημαίνω ότι χωρίς τους Ευρωπαίους μας συμμάχους και εταίρους δεν θα διεξαχθούν συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δεν θα παραβιάσουμε της βασικές αρχές, στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που λέει ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνες τους το μέλλον τους και την εξωτερική πολιτική χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».

Οι δηλώσεις ωστόσο αυτές της Ουάσιγκτον φαίνεται πως απογοήτευσαν τη Μόσχα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ , σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ψάκι, δήλωσε ότι «τα μηνύματα που φθάνουν από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι άκρως απογοητευτικά».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top