Ρώσοι τουρίστες: Περιμένοντας το «πράσινο φως» από τη ρωσική κυβέρνηση

Ρώσοι τουρίστες: Περιμένοντας το «πράσινο φως» από τη ρωσική κυβέρνηση

Μετρώντας πλέον αντίστροφα για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με τον κλάδο να προετοιμάζεται για την υποδοχή των τουριστών και τις αεροπορικές εταιρίες να έχουν ήδη προγραμματίσει τα πτητικά τους πλάνα, όπως φαίνεται, η αισιοδοξία είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη για όλες τις αγορές. Μια από αυτές και η ρωσική, η οποία βάσει προβλέψεων και ελαχίστων κρατήσεων, μέχρι στιγμής, αναμένεται να καλύψει περί το 50% του 2019.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Αναμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις από τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και υπό ποιους όρους, οι ρυθμοί για το καλοκαίρι του 2021 για την χώρα μας παραμένουν αργοί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα, στα μέσα Απριλίου, με στόχο την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας καθώς και την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, καταγράφηκαν θετικά αποτελέσματα από τις επαφές που είχε με εξέχοντες παράγοντες του τουριστικού κλάδου, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα (tour operators κ.ά.).

«Το 2019 φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες και με το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κάθε Ρώσο τουρίστα που επιθυμεί να περάσει αξέχαστες, απολύτως ασφαλείς διακοπές στη χώρα μας» είχε δηλώσει ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι θα γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες, π.χ. από τη Ρωσία, εάν διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ PCR. Θα διεξάγονται τεστ σε αεροδρόμια και όσοι επισκέπτες διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19, θα απομονώνονται. «Καταργούμε σταδιακά τους περιορισμούς και ειδικά για τη Ρωσία, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού.

Από τέλη Μαΐου οι πτήσεις με Ellinair

Σχετικά με την ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς στην Ελλάδα για τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας Ellinair του Ομίλου Μουζενίδη προς Ελλάδα θα ξεκινήσουν στις 28 Μαΐου, και συγκεκριμένα από Μόσχα και Κίεβο.

«Θα έχουμε δυο βάσεις, μία σε Θεσσαλονίκη και μία σε Ηράκλειο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη Γιώργος Μασμανίδης προσθέτοντας ότι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και προς Κέρκυρα καθώς και προς Ζάκυνθο και Άραξο σε συνεργασία και με άλλες αεροπορικές, όπως για παράδειγμα η Belavia.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 παρατείνει έως τη Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί τις αεροπορικές οδηγίες εξωτερικού (Covid-19 notams). Μεταξύ αυτών έχει οριστεί ως ανώτατο όριο 4.000 ταξιδιωτών από Ρωσία και αφίξεις μόνο σε 9 αεροδρόμια της επικράτειας. Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:  ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα, ενώ όσον αφορά τα αεροδρόμια αφίξεων οι Ρώσοι επιβάτες θα μπορούν να έρχονται απευθείας στους αερολιμένες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Χανίων.

Ελάχιστες κρατήσεις

Σ’ ότι αφορά την πορεία των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Μασμανίδης, βάσει κρατήσεων το αισιόδοξο σενάριο είναι να απορροφηθεί το 45% επί του συνόλου του 2019.

«Το 2019 ταξίδεψαν 400.000 τουρίστες στην Ελλάδα και φέτος υπολογίζουμε να αγγίξουμε λιγότερο από 200.000, περίπου 150.000» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη, ο οποίος Όμιλος διακινεί το μεγαλύτερο ποσοστό Ρώσων τουριστών αλλά και Ουκρανών και Λευκορώσων προς την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών απολαμβάνει τις διακοπές του κυρίως στην Χαλκιδική και την Κρήτη αλλά και στην Κέρκυρα και λιγότερο στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλη Μαΐου και τα BOMO Hotels

Στα τέλη Μαΐου προγραμματίζονται να ανοίξουν και τα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του Ομίλου, τα BOMO Hotels, τα οποία καλύπτουν ένα εύρος επιλογών διαμονής 3 έως 4 αστέρων σε διάφορα γεωγραφικά σημεία της χώρας (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα, Κρήτη, Εύβοια, Αττική κτλ.).

«Περιμένουμε να ανοίξει ο ελληνικός τουρισμός, ενδιαφέρον υπάρχει, ζήτηση υπάρχει, οι κρατήσεις ωστόσο, μέχρι στιγμής, είναι ελάχιστες» αναφέρει ο κ. Μασμανίδης.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής των BOMO Hotels Χρήστος Ζαγογιάννης επισημαίνει ότι μετά τις ανακοινώσεις της ρωσικής κυβέρνησης θα αρχίσει να διαμορφώνεται η εικόνα για τον αριθμό των κρατήσεων.

«Αξιολογούμε τις καταστάσεις και τα δεδομένα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Ζαγογιάννης, προσθέτοντας ότι φέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου.

Να σημειώσουμε ότι τα BOMO Hotels λειτουργούν με ultra all inclusive και all inclusive παροχές και είναι ιδανικά για οικογενειακές διακοπές, προσφέροντας παροχές τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του Ομίλου Μουζενίδη Μπόρις Μουζενίδης «έφυγε» από τη ζωή στις 27 Μαρτίου 2021, λόγω επιπλοκών του κορονωϊού. Τη συνέχιση του έργου του Ομίλου, πάντα με πίστη και αφοσίωση στα πιστεύω του εκλιπόντος προέδρου, την έχει αναλάβει ο υιός του, Γιάννης Μουζενίδης.

Σχετικά με την αεροπορική εταιρία Ellinair ιδρύθηκε το 2013, από την ανάγκη του Ομίλου Μουζενίδη, να μεταφέρει τους πελάτες του από Ρωσία και Ουκρανία στην Ελλάδα για διακοπές. Έχει έδρα της τη Θεσσαλονίκη και για τη φετινή τουριστική σεζόν θα εκτελεί πτήσεις μόνο από/προς το εξωτερικό.

Οι πτήσεις για το εσωτερικό της χώρας εξετάζεται να επανέλθουν στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας από το φθινόπωρο.

Η TUI Russia

Την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας δίχως περιορισμούς αναμένει και η αεροπορική εταιρία TUI Russia.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο γενικός διευθυντής της TUI Russia Taras Demura με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, είχε δηλώσει ότι «το 2021 θα μπορέσουμε να στείλουμε 300.000 τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι Ρωσία και Ελλάδα να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε στις 15 Μαΐου να υπάρξει η επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών μας χωρίς περιορισμούς».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τον κ. Θεοχάρη ότι η TUI Russia θα ξεκινήσει πτήσεις τσάρτερ στην Κρήτη από τη Μόσχα και το Αικατερίνμπουργκ, καθώς και στην Κέρκυρα από τη Μόσχα, το Ροστόφ-να-Ντονού και το Καζάν.

Επιπλέον, η TUI Russia είναι έτοιμη να προσφέρει στους τουρίστες ταξίδια με τακτικές πτήσεις στην Αθήνα, στα θέρετρα της  Χαλκιδικής, της Πελοποννήσου, στα νησιά της Ζακύνθου και στη Σαντορίνη.

Το ρωσικό εμβόλιο

Σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο τουλάχιστον πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά της η Ελλάδα κρατάει θετική στάση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα σε συναντήσεις που είχε τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, αρμόδιο για θέματα τουρισμού Dmitry Zverev όσο  και με παράγοντες του τουρισμού συμφωνήθηκε από τις δυο πλευρές να προχωρήσουν, άμεσα, στην αμοιβαία αναγνώριση των συμβατικών, έγχαρτων βεβαιώσεων εμβολιασμού, καθώς και σε τεχνικές συζητήσεις για την αναγνώριση των ψηφιακών πιστοποιητικών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top