Σε καλή “ρότα” η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βόλου με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Tags#:

Σε  καλή “ρότα” η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βόλου με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Σε καλή “ρότα” βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την προωθούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βόλου με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βόλου με την Αλεξάνδρεια αποτελεί πρωτοβουλία των εμπλεκόμενων φορέων (Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε., Επιμελητήριο Μαγνησίας, Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) & Επιμελητηριακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ)) που ξεκίνησε το 2021 και στηρίζεται ένθερμα από τα Υπουργεία Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εξωτερικών της Ελλάδος, καθώς και από τα αντίστοιχα Υπουργεία της Αιγύπτου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Σωκράτης Αναγνώστου, μαζί με μέλη της Ελληνικής Συντονιστικής Ομάδας προώθησης της πρωτοβουλίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης διακίνησης επιβατών και οχημάτων (Ε/Γ-Ο/Γ) μεταξύ Ελλάδος Αιγύπτου, από/προς τους λιμένες Βόλου και Αλεξάνδρειας επισκέφθηκαν για τον σκοπό αυτό την Αίγυπτο από τις 18 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκτός του Διευθύνοντος Συμβούλου, οι κ.κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης Πρόεδρος Ε.Ε.ΣΥ.Μ, Απόστολος Κενανίδης, Πρόεδρος ΟΦΑΕ και Β´ Αντιπρόεδρος Ε.Ε.ΣΥ.Μ, Αθανάσιος Ζλατούδης, Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Γεώργιος Εμμανουλόπουλος, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Μέλος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και η κα Ηρώ Δουμάνη, Γενική Διευθύντρια, ΟΦΑΕ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων των δύο πλευρών με σκοπό τη διά ζώσης συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Τα μέλη της αποστολής είχαν συναντήσεις και διαβουλεύσεις με ανώτατα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Θεμάτων του Υπουργείου Μεταφορών και της Ρυθμιστικής Αρχής Χερσαίων Μεταφορών της Αιγύπτου, τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρείας, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο, κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο, κ. Christian Berger, καθώς και με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄. Μάλιστα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στηρίζει πλήρως την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαίωσε τη στήριξή του και την ετοιμότητά του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, δίνοντας την ευχή του για καλή επιτυχία.

Κύρια θέματα συζήτησης με την Αιγυπτιακή πλευρά που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρείας υπό την Προεδρεία του Ναυάρχου Nehad Aly Shahin, Προέδρου του Οργανισμού, και σειρά ανώτερων στελεχών του Λιμένος και του Υπουργείου Μεταφορών, ήταν η τελική επεξεργασία του Μνημονίου Συνεργασίας πού προτείνεται για υπογραφή από τους δύο Λιμένες (Βόλου – Αλεξάνδρειας), καθώς και τα επόμενα βήματα προώθησης της πρωτοβουλίας, μεταξύ των οποίων και η προγραμματιζόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα της Αιγυπτιακής Συντονιστικής Ομάδας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οριστικοποιήθηκε το κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας και οι προδιαγραφές της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της γραμμής, η εκπόνηση της οποίας αποτελεί κλειδί για την υλοποίησή της.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΒ Α.Ε., Σωκράτης Αναγνώστου, δήλωσε σχετικά:«Τύχαμε θερμής υποδοχής από τους εκπροσώπους της αιγυπτιακής πλευράς. Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ευελπιστούμε ότι θα αποδώσει καρπούς. Ήδη προωθείται η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (MOU) μεταξύ των δύο λιμένων, ενώ έχουν προηγηθεί συζητήσεις κι ενέργειες σχετικά και με την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας της πορθμειακής γραμμής, η οποία προτάθηκε για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Πρεσβεία της στην Αίγυπτο . Είμαστε αισιόδοξοι για το εγχείρημα αυτό καθώς η αίσια έκβασή του λεξανδρεια της Αιγύπτουθα ενισχύει τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας στις μεταφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΛΒ: Νέα εμπορική δραστηριότητα στο λιμάνι του Βόλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top