Σε ποια προϊόντα και πώς θα εφαρμοστεί το πλαφόν στο κέρδος

Σε ποια προϊόντα και πώς θα εφαρμοστεί το πλαφόν στο κέρδος

Καύσιμα και δημητριακά σε πρώτο πλάνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η διατίμηση και η μαύρη αγορά. Γιατί αντιδρούν στο πλαφόν οι πρατηριούχοι. Η μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ.

Η απόπειρα για την περιστολή φαινομένων αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αν και αφορά το σύνολο των προϊόντων εντούτοις το κέντρο βάρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών είναι τα υγρά και αέρια καύσιμα και τα προϊόντα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα δημητριακά.

Καύσιμα και δημητριακά σε πρώτη φάση

Η στόχευση σε αυτά τα προϊόντα (καύσιμα και δημητριακά) έχει να κάνει με τις αναταράξεις στην αγορά και την ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή απογορεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Τα πρόστιμα

Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται θα είναι καταρχήν η σύσταση για την παύση παράνομων πρακτικών και συμμόρφωσης με τη ρύθμιση ή σε διαφορετική περίπτωση πρόστιμο που θα ξεκινάει από 5.000 ευρώ και θα φτάνει έως και το 1.000.000 ευρώ
Επίσης, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής ελέγχου επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.
Ενώ με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή της τροπολογίας.

Πηγή: In.gr 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top