Σκωτία: Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο ο νόμος που διευκολύνει τη φυλομετάβαση 

Σκωτία: Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο ο νόμος που διευκολύνει τη φυλομετάβαση 

Έναν αμφιλεγόμενο νόμο που έχει ως στόχο να διευκολύνει τη φυλομετάβαση των διαφυλικών ατόμων ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, έπειτα από τριήμερη συζήτηση.

Πλέον, η φυλομετάβαση θα εγκρίνεται πλέον από την ηλικία των 16 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως ήταν αναμενόμενο, ο νόμος εγκρίθηκε με 86 ψήφους υπέρ έναντι 39 κατά, λόγω της ευρείας πλειοψηφίας που διαθέτει η τοπική κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP).

Με τις νέες διατάξεις καταργείται η απαίτηση να υπάρχει ιατρική και ψυχιατρική διάγνωση όταν ένα πρόσωπο ζητά να εκδοθεί κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί το φύλο του.

Επιπλέον, περιορίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να ζήσει με το φύλο που επέλεξε από δύο χρόνια σε τρεις μήνες. Δίνεται στη συνέχεια περιθώριο άλλων τριών μηνών για να σκεφτεί και να ανακαλέσει, αν το επιθυμεί, την απόφασή του. Το πιστοποιητικό θα μπορεί επομένως να εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες.

Έτσι, η ηλικία από την οποία μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό μειώνεται από τα 18 στα 16 έτη.

Οι αντίπαλοι αυτού του νόμου, με επικεφαλής κατά κύριο λόγο την επιτυχημένη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, θεωρούσαν ότι οι διατάξεις αυτές συνιστούν κίνδυνο για τις γυναίκες γιατί θα επιτρέπεται σε άνδρες να μπαίνουν ευκολότερα σε χώρους που προορίζονται μόνο για γυναίκες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζον εκτιμά ότι ο νέος νόμος δεν καταργεί τον παλαιότερο με βάση τον οποίο επιτρέπεται να αποκλείονται τα τρανς άτομα από μη μικτούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα αποδυτήρια.

«Είμαι φεμινίστρια. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα δικαιώματα των γυναικών, όσο ζω. Αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι καθήκον μου να κάνω λίγο πιο εύκολη τη ζωή των μειονοτήτων που στιγματίζονται στη χώρα μας», είπε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας, Ντάγκλας Ρος, σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «άνδρες-αρπακτικά να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα κενά» του νόμου. Η κυβέρνηση ωστόσο επισημαίνει ότι ο ίδιος ο νόμος δίνει εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει αυτό, αφού καθιστά αδίκημα την υποβολή ψευδούς αιτήματος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο της Σκωτίας ήταν θυελλώδης.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα την Τρίτη, καθώς διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή σας» και «δεν υπάρχει δημοκρατία εδώ» από τον εξώστη της αίθουσας συνεδριάσεων, την ώρα που οι βουλευτές απέρριπταν ένα άρθρο που θα καθιστούσε δυσκολότερη την αλλαγή φύλου για τους σεξουαλικούς παραβάτες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top