Στα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10:00, θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επίσης, στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί η έναρξη του νέου, πανευρωπαϊκού προγράμματος του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης DBRS

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο BB (high), προχώρησε την Παρασκευή ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η DBRS είναι ένας από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης τους οποίους λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μαζί με τις Fitch, S&P και Moody’s).

Μολονότι αναγνωρίζει τις αβεβαιότητες και τις αντιξοότητες που προκαλεί το διεθνές περιβάλλον, η DBRS Morningstar σημειώνει στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και επιμένει χωρίς παρεκκλίσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχει μειώσει σημαντικά τα «κόκκινα» δάνεια.

Τονίζει επίσης ότι η ανάπτυξη το 2021 σχεδόν κάλυψε την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, προσθέτοντας πως, παρά την πίεση που θα προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας «φαίνεται πως έχουν ενισχυθεί σημαντικά χάρη στη διακυβέρνηση, τα επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις».

Ο καναδικός οίκος κάνει ειδική μνεία στην ανάκαμψη του τουρισμού πέρυσι, ενώ επισημαίνει πως το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιέχει μεταρρυθμίσεις που «κατά πάσα πιθανότητα θα τονώσουν τη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, περιορίζοντας το επενδυτικό κενό ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη».

«Η αναβάθμιση στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναγκαία η διαμόρφωση ευρωπαϊκής απάντησης στην αύξηση των τιμών ενέργειας

Μήνυμα υπέρ μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή ακρίβεια έστειλαν ο πρωθυπουργός και οι ομόλογοί του της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά την σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου.

Είναι φανερό ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, οι εθνικές πρωτοβουλίες είναι ασφαλώς μέρος της λύσης, όμως δεν αρκούν. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος της ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ξεπερνώντας το ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με ανάλυση της Thunder Said Energy την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Χρειάζονται λοιπόν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις, όχι μόνο προκειμένου να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός από τις συνέπειες των ανατιμήσεων που εκπορεύονται από την ενέργεια, αλλά κι επειδή η ενεργειακή κρίση μπορεί να επαναφέρει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Το ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρισμού. Αυτό δεν αναιρεί την αφοσίωση στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, αλλά αντανακλά την υποχρέωση της πολιτείας να παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών όταν οι αγορές παύουν να τιμολογούν αγαθά και υπηρεσίες με βάση τους κανόνες τις αγοράς και της ζήτησης.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, που φιλοξένησε τη συνάντηση στη Ρώμη, κινήθηκε στο πλαίσιο που κατέθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για «φυσική σύγκλιση απόψεων» με τους άλλους τρεις άλλους ηγέτες, προτείνοντας «κοινή προσέγγιση για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σενάρια μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία

Η Ελλάδα έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και σημαντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω στο τραπέζι σε σχέση με στρατιωτικό υλικό, με βοήθεια σε εξοπλισμούς, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, εξοπλιστικά συστήματα που κρίνονται αναγκαία και χρήσιμα για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στην ατζέντα μιας τέτοιας συζήτησης, αν τυχόν επανέλθει τέτοιο ζήτημα.

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η αποστολή ανθρωπιστικού υλικού και φαρμάκων. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας της Ουκρανίας και έχει αποστείλει συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό και φάρμακα που ζητήθηκαν.

Υπάρχει επίσης συνεννόηση με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, για να έρθουν ασθενείς από νοσοκομεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Γίνεται συζήτηση για παιδάκια με καρκίνο, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο Παίδων, στην Ογκολογική Μονάδα «Ελπίδα». Υπολογίζεται ότι 30 παιδάκια θα μπορέσουν να έρθουν να κάνουν εδώ τη θεραπεία τους.

Έφθασε στην Αθήνα ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης

«Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία και για το ρωσικό και τον ουκρανικό λαό», ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα την Κυριακή το απόγευμα, έπειτα από μια δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού που ξεκίνησε την Τρίτη.

«Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση έχει πάρει το όλο θέμα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ανδρουλάκης. «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν», ανέφερε.

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς…», σημείωσε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα».

Δήλωσε ακόμα ότι έγινε «μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών», ενώ το σημείο όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δυο φορές. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι ομογενείς περνούν δύσκολες ώρες και επεσήμανε ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας το οποίο υπήρχε εκτός Ελλάδος, δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

«Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους», ανέφερε. «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω».

Ο Έλληνας πρόξενος ευχαρίστησε όλους τους αρμόδιους που βοήθησαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από τη Μαριούπολη όπως και τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν στο δρόμο της επιστροφής. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης.

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για ανακατασκευή του Μαιευτηρίου Μαριούπολης

Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης που επλήγη από βομβαρδισμούς τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Τα γεγονότα στην Μαριούπολη προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία καθότι στην περιοχή κατοικεί μεγάλη κοινότητα Ουκρανών ελληνικής καταγωγής.

Το έργο της ανακατασκευής θα αρχίσει αφού τελειώσουν οι εχθροπραξίες, ως μια μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία.

Στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού απάντησαν με ευχαριστίες, μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Κιέβου στον ΟΗΕ.

Για τις τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο

Είναι προφανές ότι οι πτήσεις αυτές δεν συμβαδίζουν με το κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν διακριτά διαφορετικοί. Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα εκείνο, υπογραμμίζουν πηγές.

Επισημαίνουν ότι η χώρα μας παραμένει σταθερή στις απόψεις της, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών -ιδίως μάλιστα μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις στη γειτονιά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα τρέφει ψευδαισθήσεις.

Η Ελλάδα περιμένει το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη να επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις. Πέραν αυτών, δεν έχει τεθεί σε συναντήσεις θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», ούτε θα μπορούσε να τεθεί, υπογραμμίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από το Ισραήλ να “κάνει μια επιλογή” υποστηρίζοντας την Ουκρανία (VIDEO)

Επέκταση επιδότησης ρεύματος & φυσικού αερίου – Τι θα ισχύσει (VIDEO)

Αδ. Γεωργιάδης για τον Οδ. Κυριακόπουλου: Η απώλεια του είναι σημαντική για την Ελλάδα

Με τα γκολ στο Κλάσικο, η Λάτσιο έχει προβάδισμα στο ντέρμπι της πόλης

Νέα σεισμική δόνηση με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι

Η Ferrari διακόπτει τη συνεργασία στη F1 με ρωσική εταιρεία

Α. Τζιτζικώστας στην «Πορεία Μνήμης»: «Υψώνουμε ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι σε κάθε θηριωδία»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top