Την Κυριακή προς Δευτέρα (02/03/2026), η βρετανική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο δέχθηκε επίθεση με drone τύπου Shahed από το Ιράν, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρετανικές δυνάμεις προχώρησαν στην αναχαίτιση δεύτερου drone.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επιβεβαίωσε το περιστατικό, αναφέροντας ότι ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υπάρχει συνεχής συντονισμός με τη βρετανική κυβέρνηση και τη διοίκηση των βρετανικών βάσεων. Η αξιολόγηση της κατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη, με περισσότερα στοιχεία να αναμένονται σύντομα.
Χριστοδουλίδης: Δεν συμμετέχουμε στη στρατιωτική επιχείρηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει ούτε πρόκειται να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, διατηρώντας τον ανθρωπιστικό της ρόλο. Στην ομιλία του τόνισε: «Η πατρίδα μας δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο και ούτε προτίθεται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ανθρωπιστικό ρόλο, λειτουργώντας ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Το drone προσέκρουσε στις 12:03 μετά τα μεσάνυχτα εντός των εγκαταστάσεων της RAF Ακρωτηρίου, προκαλώντας μικρές ζημιές. Αμέσως συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ ο Πρόεδρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς ηγέτες.
Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη:
«Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες
Υπό το φως των γεγονότων επέλεξα να απευθυνθώ σε όλους εσάς για να σας ενημερώσω απευθείας για όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ.
Στις 12:03 τα μεσάνυχτα μη επανδρωμένο αερόχημα τύπου Shahed, προσέκρουσε εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.
Από την πρώτη στιγμή όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εγρήγορση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, συγκάλεσα αμέσως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, για αξιολόγηση της κατάστασης, το οποίο παραμένει σε συνεχή διαβούλευση.
Ταυτόχρονα, για τις εξελίξεις είμαι σε συνεχή επαφή με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και ηγέτες άλλων κρατών.
Κυρίες και Κύριοι,
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής αστάθειας με πολλές προκλήσεις και προβλήματα, η οποία διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση.
Θέλω να είμαι σαφής: Η πατρίδα μας δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο και ούτε προτίθεται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ανθρωπιστικό ρόλο, τον οποίο υπηρετήσαμε όλο αυτό το διάστημα, πάντοτε ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με την ίδια υπευθυνότητα. Πράττουμε ό,τι πρέπει με πρώτιστο μέλημά μας την Ασφάλεια της χώρας και των πολιτών».
Μέτρα ασφαλείας και αντίδραση Βρετανικών Βάσεων
Η Διοίκηση των Κυρίαρχων Περιοχών Βάσεων ανακοίνωσε προληπτικά τη προσωρινή απομάκρυνση μη απαραίτητου προσωπικού από τη βάση, χωρίς περιορισμούς σε άλλες εγκαταστάσεις. Η Αστυνομία των Βάσεων προχώρησε σε αποκοπή δρόμων προς το Ακρωτήρι. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν προσωρινά τις κατοικίες τους.
Σύμφωνα με το philenews.gr, σε ολόκληρη την επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων παρατηρείται έντονη αστυνομική παρουσία, με περιπολικά να πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους και να επιτηρούν καίρια σημεία, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί μετά το περιστατικό.
Την ίδια ώρα, στην κοινότητα Ακρωτηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχος Κουρίου, με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων της περιοχής και εκπροσώπων της Πολιτική Άμυνα Κύπρου, με στόχο τον συντονισμό ενεργειών και την αξιολόγηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το περιστατικό ως «φερόμενο πλήγμα drone» και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα.
Κλειστά τα σχολεία σε Τραχώνι, Επισκοπή και Ακρωτήρι
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στις περιοχές Τραχώνι, Επισκοπή, Ασώματος και Ακρωτηρίου θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Οι μαθητές θα παραμείνουν υπό επίβλεψη των εκπαιδευτικών, αν δεν μπορούν να παραληφθούν από τους γονείς τους.
Tags Κατηγορίας