Συζητήσεις για πανδημία, κλιματική αλλαγή και μήνυμα στη Λευκορωσία από τις Βρυξέλλες

Συζητήσεις για πανδημία, κλιματική αλλαγή και μήνυμα στη Λευκορωσία από τις Βρυξέλλες

Η εξέλιξη της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή και η κρατική αεροπειρατεία κατά αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, για την εξέλιξη της πανδημίας η Σύνοδος αντιμετώπισε με ικανοποίηση τις καλές εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά τονίστηκε η ανάγκη για συνεχή εγρήγορση, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε τις συμπληρωματικές δόσεις που θα χρειαστεί η Ευρώπη για το 2022 και το 2023.

Για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΕΕ έχει αποφασίσει να είναι η πρώτη ήπειρος η οποία θα φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% σε σχέση με το έτος βάσης, το 1990. Τώρα έρχεται η δύσκολη φάση, που κάθε χώρα θα υλοποιήσει τη δική της εθνική στρατηγική. Η Ελλάδα -όπως σημείωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός- έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και αποδεικνύεται πιο τολμηρή στην προσπάθεια απολιγνιτιποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για να μπορέσει να υποστηρίξει τη μετάβαση αυτή, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», θα απορροφήσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο, σε πρώτη φάση. από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα το οποίο μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών, χαμηλώνει τους λογαριασμούς και δημιουργεί πολλές δουλειές.

Στη Σύνοδο τέθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό και το ζήτημα της μετανάστευσης καθώς η χώρα του και η Μάλτα αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές ροές προερχόμενες από τη Λιβύη. Πρόβλημα που σταθερά αφορά και τη χώρα μας, η οποία συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια που έχει δρομολογήσει η Επιτροπή για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το Ψηφιακό Διαβατήριο για τον Τουρισμό του ευρωπαϊκού νότου

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, η πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επεσήμανε ότι έχουμε ήδη σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό ως αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων που έκανε η πορτογαλική προεδρία με το Κοινοβούλιο και με την Επιτροπή. Εξέφρασε την προσδοκία ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό με ενιαίους κανόνες, που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει μια γενική αναγνώριση ότι επιστρέφουμε σε μια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

Ξεχωριστή είναι η σημασία για τα κράτη του νότου τα οποία είναι πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό, αλλά και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη των ευρωπαίων πολιτών να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια ένα μέρος των σημαντικών αποταμιεύσεων που έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «το πιστοποιητικό είναι μία ενιαία βάση δεδομένων που κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων» και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί και την απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων όλων των χωρών, έτσι ώστε αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται από τη μία χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα»… και χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός ή διάκριση μεταξύ των πολιτών.

Το μήνυμα από τους ευρωπαίους ηγέτες προς τη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής- κινήθηκε με αίσθημα ενότητας και ευθύνης στο ζήτημα της Λευκορωσίας και προσδιόρισε με μεγάλη ταχύτητα ένα πλαίσιο αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου το οποίο είναι αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέβαλε αποφασιστικά ώστε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων να γίνει πιο αυστηρό για τη Λευκορωσία και ζήτησε με ξεκάθαρο τρόπο την απελευθέρωση του Πρατάσεβιτς και της Σαπέγκα. Ζήτησε και την επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας που έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο να εξετάσει την επιβολή επιπλέον τομεακών οικονομικών κυρώσεων Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε, «συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση υπερπτήσεων του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο πτήσεων από την Λευκορωσία». Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η πράξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μία απόπειρα κριτικής αεροπειρατείας, είναι μία πράξη η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το καθεστώς Λουκασένκο έλαβε το μήνυμα ότι η Ευρώπη όταν θέλει μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και με τρόπο που θα κάνει τη ζωή του καθεστώτος πολύ δύσκολη. Και βέβαια θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης στην Λευκορωσία έτσι ώστε να ενισχύσουμε και άλλο την πίεση στο καθεστώς εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο».

Προβλέψεις για στήριξη της οικογένειας και αποτροπή φαινομένων βίας και παρενόχλησης στο ν/σ για τα εργασιακά

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στηρίζει την οικογένεια και την ισότητα ανδρών και γυναικών. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων απέναντι στη βία και τη παρενόχληση -πρωτοπορώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο- καθώς και για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Σε ό,τι αφορά τη βία και τη παρενόχληση στους χώρους εργασίας, πέρα από την κύρωση της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, εισάγει μια ουσιαστική δέσμη μέτρων. Συγκεκριμένα:

· Διευρύνεται το πεδίο των απαγορευμένων συμπεριφορών, αλλά και των προστατευόμενων προσώπων

· Ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ άλλων με την υποχρέωση κατάρτισης πολιτικών για τη βία και την σεξουαλική παρενόχληση

· Λαμβάνεται μέριμνα για την άμεση προστασία των θιγομένων, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή νέων διαδικασιών ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας

· Επεκτείνεται το «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν αυξημένη ευαισθησία σε θέματα βίας και παρενόχλησης

· -Δρομολογούνται πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

Σε ό,τι αφορά τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής:

· -Θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες.

· -Προστατεύονται οι νέοι πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού.

· -Θεσπίζεται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί.

· -Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους εργαζομένους γονείς, όπως η τηλεργασία, το ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση

· -Θεσπίζεται άδεια φροντιστή καθώς και άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Επιπλέον πόροι μέσω του προγράμματος SURE για την απασχόληση

Σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που υπέβαλε η κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα SURE, η Ελλάδα λαμβάνει επιπλέον 2,54 δισ. ευρώ. Έτσι, η συνολική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,27 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη.

Τα χρήματα του Προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό, έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Αφορούν, δηλαδή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα με διαθέσιμα όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) για την ηλικιακή ομάδα 35 -39 ετών

Στη διάθεση όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών θα είναι από σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου η πλατφόρμα των εμβολιασμών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson).

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε ανοίξει η πλατφόρμα σε όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Αναμένεται να ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν σπάσει το φράγμα των 5 εκατομμυρίων. Συνολικά μέχρι χθες το απόγευμα, 3.250.000 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (31%) και πάνω από 1.800.000 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τις δύο δόσεις (17,2%).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top