Τίρανα: “Πράσινο φως” για 12 ουρανοξύστες – Ξεκινάει πτήσεις στην Αλβανία η Ryanair

Τίρανα: “Πράσινο φως” για 12 ουρανοξύστες – Ξεκινάει πτήσεις στην Αλβανία η Ryanair

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τουλάχιστον…δώδεκα ουρανοξύστες πρόκειται να ανεγερθούν προσεχώς στα Τίρανα, ενώ συνολικά η γειτονική Αλβανία προσελκύει πλήθος αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα του real estate, τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν ως τουριστικά θέρετρα την Αδριατική, όσο και στην πρωτεύουσά της. Στα τέλη Οκτωβρίου ξεκινούν, επίσης, δρομολόγια της Ryanair από και προς το αεροδρόμιο των Τιράνων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης και γνωστοποιεί το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) στα Τίρανα, το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο για τις οικοδομικές άδειες της Αλβανίας (KKT) ενέκρινε κατά την τελευταία συνεδρίασή του την κατασκευή κτιρίων πολλαπλών λειτουργιών, μεταξύ των οποίων δώδεκα ουρανοξύστες στα Τίρανα, παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν εκφραστεί κατά της μαζικής δόμησης στην πρωτεύουσα.

Μεταξύ αυτών, προβλέπεται η κατασκευή ενός ουρανοξύστη κατοικιών με 40 ορόφους, καθώς  και ενός ξενοδοχείου 25-26 ορόφων στην περιοχή «Νέα Λεωφόρος» στα Τίρανα. Το KKT παρείχε ακόμη άδεια για τον ουρανοξύστη «Tirana New Boulevard» που θα αποτελείται από κτίρια με 41 και 44 ορόφους και θα κατασκευαστεί επίσης στην περιοχή «Νέα Λεωφόρος» . Επιπλέον, έχει εκδοθεί μία άδεια για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη  40 ορόφων  που θα κτιστεί κοντά στο δρόμο «Kristo Luarasi», καθώς άλλη μία για έναν πύργο 40 ορόφων στην οδό «Muhamet Gjollesha».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι έχει προηγηθεί άδεια από τις αλβανικές αρχές για το το «Mount of Tirana» (βλ. συνημμένη φωτό μακέτας του έργου), έναν εντυπωσιακό ουρανοξύστη 58 ορόφων και συνολικού ύψους 205 μέτρων, που θα κατασκευαστεί στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, το KKT ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση την άδεια για το νέο λιμένα του Δυρραχίου. καθώς και για κτίρια που περιλαμβάνονται στο νέο και εντυπωσιακό project για τη μαρίνα του Δυρραχίου, “Durres Yacht Marina”. Όπως έχει δημοσιεύσει πρώτο το GRTimes.gr τον περασμένο Αύγουστο, πρόκειται για μια μεγάλη και σύνθετη τουριστική επένδυση για τη δημιουργία μαρίνας που θα συνοδεύεται από οικιστικό συγκρότημα, ξενοδοχεία πολυτελείας και εμπορικό κέντρο  στην πόλη Durrës, ήτοι στο Δυρράχιο. Κύριος μέτοχος-επενδυτής στο project, που φέρει την επωνυμία «Durrës Marina», είναι εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δρομολόγια από την Ryanair

Όπως ανακοινώθηκε, επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, η αεροπορική εταιρεία Ryanair πρόκειται να συμπεριλάβει άμεσα την Αλβανία στα δρομολόγιά της, με την πρώτη της πτήση να αναχωρεί από τα Τίρανα στις 31 Οκτωβρίου. Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει 200 πτήσεις εβδομαδιαίως μέχρι το τέλος του έτους συνδέοντας τα Τίρανα με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, το Παρίσι, η Στοκχόλμη κ.α. και η δραστηριοποίησή της στην Αλβανία αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 1.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT) για το  διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 έχουν επισκεφθεί τη χώρα περίπου 8,3 εκατομμύρια τουρίστες και ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 1,1 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, ήτοι περίπου 45% περισσότερο από πέρυσι. Ομοίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Αλβανία κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των πτήσεων για την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, με συνολικά 19.300 πτήσεις, 27,8% περισσότερες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Ατμομηχανή” της αλβανικής οικονομίας η Αγορά Ακινήτων – Έντονη ζήτηση για παραθαλάσσια ακίνητα από Σκανδιναβούς, Πολωνούς και Τσέχους

«Durrës Marina»: Τουριστικό project 2 δισ. ευρώ στο Δυρράχιο της Αλβανίας – Κύριος επενδυτής εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top