Το πλεόνασμα, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και η… ύφεση

Το πλεόνασμα, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και η… ύφεση

Το πλεόνασμα, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και η… ύφεση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον αμφίσημων και αντιφατικών επιλογών στους οικονομικούς σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, τροφοδοτώντας νέες εντάσεις στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό μετά και τις δηλώσεις στη ΔΕΘ.

Η απειλή μιας νέας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν 11 χρόνια, είναι στη ημερήσια διάταξη, γεγονός που οδηγεί τις δυο μεγάλες κεντρικής τράπεζες του πλανήτη, σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, να αναθεωρήσουν την πολιτική τους προκρίνοντας νέο γύρο «χαλάρωσης» προς τόνωση της ρευστότητας με τσάμπα χρήμα.

Το πενθήμερο που ξεκινά αύριο Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, προμηνύει εξελίξεις, καθώς στα κλειστά γραφεία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής της Federal Reserve (Fed) Τζερόμ Πάουελ, προετοιμάζονται κομβικές κινήσεις.

Δωρεάν χρήμα

Σύμφωνα με δηλώσεις μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους, προετοιμάζονται αποφάσεις που συγκλίνουν στην κατεύθυνση της επιστροφής σε πολιτικές «ποσοτικής χαλάρωσης»: διοχέτευση, δηλαδή, δωρεάν χρήματος, είτε με μηδενικά επιτόκια, είτε με εκτύπωση χρήματος, είτε και με τα δυο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ως «μαξιλάρι» για να αποφύγει η παγκόσμια οικονομία την κατάρρευση, μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση αλά 1930, έδειξαν τα όριά τους. Δεν έδιωξαν οριστικά τον κίνδυνο αλλά τον μετέφεραν πιο πίσω. Τώρα επανέρχονται οι κεντρικοί τραπεζίτες, ως πυροσβέστες, αλλά με λιγότερη αποτελεσματικότητα, καθώς έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια και έχουν φορτώσει τους ισολογισμούς τους με δωρεάν τυπωμένο χρήμα.

Οι πιθανότητες νέων αναταράξεων στις αγορές και στις οικονομίες αυξάνονται, καθώς όπως λένε αναλυτές, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δείχνουν μια (διαφορετικού ρυθμού) τάση οικονομικής επιβράδυνσης, μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλής πολιτικής έντασης, γεωπολιτικών αναταραχών και ισχυρών εμπορικών συγκρούσεων.

Χρέος

Σε συνδυασμό με το επιβαρυμένο περιβάλλον από την πρωτοφανή αύξηση χρέους (ιδιαίτερα του ιδιωτικού) παρά τους τεράστιους όγκους χρηματοδότησης (μηδενικού κόστους) από τις κεντρικές τράπεζες, δημιουργείται μια εκρηκτική κατάσταση, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια, στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

Υπό αυτό το αβέβαιο και ασταθές υπόβαθρο, οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που ακούστηκαν στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, κινδυνεύουν να τεθούν υπό αμφισβήτηση, να ανατραπούν.

Σύγκρουση για το πλεόνασμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καυτή πατάτα του πλεονάσματος. Αν και η χρονική συγκυρία φαίνεται να ευνοεί την έναρξη διαπραγμάτευσης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως φάνηκε από την πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για αναθεώρηση του 3,5%, η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη στάση της.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε μεν θετική τη δήλωση της μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα οι πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ να συνεχιστούν όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, ωστόσο επανέλαβε τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα επιδιώξει μείωση στόχων το 2021.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Ύφεση

Τη στάση της κυβέρνησης σχολιάζει ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωση στην «Εφ.Συν.»:

«Τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ κάνει τη δήλωση που έκανε, και σε όλη την Ευρώπη –ακόμη και στη Γερμανία– συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε για το 2019 ούτε για το 2020.

Απέρριψε, χωρίς έστω και ένα επιχείρημα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, αποδεικνύοντας την αδυναμία του να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως, και αντιθέτως με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μακροοικονομική πολιτική και τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε., οι οποίες μάλιστα είναι ήδη στην ατζέντα».

«Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι είχε δήθεν πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ανακάλυψε ότι το είχε “δρομολογήσει” και ότι ήταν “ρεαλιστική προοπτική”. Το δήθεν “σχέδιο” μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων που οι ίδιοι υπέγραψαν, ήταν “κρυφό”: δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη!» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Κατανοούμε τη δυσκολία του κυβερνητικού εκπροσώπου να υπερασπιστεί την επιλογή του κ. Μητσοτάκη που παραπέμπει τη μείωση των πλεονασμάτων κάπου ανάμεσα στο μακρινό και στο πολύ μακρινό μέλλον και αφού εφαρμόσει ένα δικό του μνημόνιο», σημειώνει με δήλωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 με έναν δημοσιονομικό μηχανισμό που εγγυόταν τα χρήματα των εταίρων».

Κλειστές πόρτες

Πηγές αναφέρουν ότι στο ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία, η συζήτηση για τα πλεονάσματα με την Α. Μέρκελ ήταν εξαρχής μπροστά σε κλειστέ πόρτες.

«Η Μέρκελ δεν θα θέλει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά ίσως επιτρέψει μια εναλλακτική λύση», γράφει ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

«Να υπολογίσει η Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά των ελληνικών ομολόγων ως έσοδα. Αυτά ισοδυναμούν με περίπου 0,8% του ΑΕΠ το 2020, είναι δηλαδή αρκετά για την περικοπή της φορολογίας που θέλει ο πρωθυπουργός». Δηλαδή να χρησιμοποιηθεί μια πλάγια μέθοδος μέσω της “δημιουργικής λογιστικής”.

Με απλά λόγια τα υπερπλεονάσματα του προϋπολογισμού που αφαιρούν από την οικονομία 1,8 δισ. παραπάνω φέτος και άλλα τόσα του χρόνου και η μείωσή τους αναβάλλεται μέχρι να συμφωνήσουν οι θεσμοί, με κυρίαρχη δύναμη τη Γερμανία τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας.

Η απειλή μιας νέας ύφεσης, όμως, στην Ευρώπη και διεθνώς, χαράσσει νέα δεδομένα, τα οποία εάν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη, από τώρα, κινδυνεύουν να πολλαπλασιάσουν το κόστος οικονομικά και κοινωνικά, ξανά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top