Τουρκία: Διογκώνεται το έλλειμμα των συναλλαγών – Ο Ερντογάν εμμένει στην ανορθόδοξη πολιτική του

Τουρκία: Διογκώνεται το έλλειμμα των συναλλαγών – Ο Ερντογάν εμμένει στην ανορθόδοξη πολιτική του

Επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών που περίμεναν πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία θα εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, τον Ιούνιο, λόγω κυρίως του ράλι των ενεργειακών τιμών που κρατά τον πληθωρισμό στα ύψη.

Πραγματικά, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έδειξαν πως ο δείκτης σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Συγκεκριμένα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πάνω από το αναμενόμενο στα 3,46 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, διευρύνοντας το έλλειμμα σε δωδεκάμηνη βάση στα 32,7 δισ. δολάρια, ήτοι πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Σε δημοσκόπηση του Reuters προ ημερών οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο κυμαίνονταν μεταξύ των 2,35 και 5,2 δισ. δολαρίων, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: «To Αμπντουλχαμίτ Χαν προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα» (VIDEO)

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως το ισοζύγιο θα «γυρίσει» σε πλεόνασμα με την εφαρμογή του ανορθόδοξου οικονομικού της προγράμματος που στηρίζεται στα πολύ χαμηλά επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός «καλπάζει» για την ώρα ανεξέλεγκτος στο ρεκόρ του 80% και το εθνικό νόμισμα βρίσκεται στα… τάρταρα έχοντας χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου μόνο κατά την φετινή χρονιά.

Η υποτιμημένη λίρα

Η λογική των Erdoganomics είναι πως τα φτηνά δάνεια και η αδύναμη λίρα θα βοηθήσουν τον παραγωγικό τομέα της χώρας, αυξάνοντας τις εξαγωγές και ωθώντας ανοδικά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, για την ώρα τα στοιχεία δείχνουν πως το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό. Μάλιστα το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε κατά 184,5% τον Ιούνιο, στα 6,43 δισ. δολάρια λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Για να καλύψει τις… μαύρες τρύπες ο Ερντογάν επιζητά νέες επενδύσεις και ροή κονδυλίων από χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Όμως, ειδικά το διπλό παιχνίδι του με την Μόσχα έχουν αρχίσει να προκαλούν έντονο εκνευρισμό στη Δύση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων της κατά 3 δισ. δολάρια, που συνιστά μακράν την μεγαλύτερη αύξηση τους τελευταίους έξι μήνες, την οποία το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε σε μια σημαντική μεταφορά χρημάτων από ξένη χώρα, χωρίς να την κατονομάσει.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: «To Αμπντουλχαμίτ Χαν προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα» (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top