Τριπλάσιος αριθμός παράτυπων μεταναστών προσπάθησε να διασχίσει τη Μάγχη φέτος

Τριπλάσιος αριθμός παράτυπων μεταναστών προσπάθησε να διασχίσει τη Μάγχη φέτος

Έκανε τα πρώτα του βήματα στο αγγλικό έδαφος τον Μάιο: ο Αράς είναι ένας από τους 27.000 μετανάστες που έκαναν φέτος τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης από τη Γαλλία, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2020.

Το φουσκωτό στο οποίο επέβαινε ο 28χρονος Ιρανός αντιμετώπιζε επί πέντε ώρες τα τεράστια κύματα και τα φορτηγά πλοία που διέρχονται από μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου, προτού συλληφθεί από το βρετανικό λιμενικό.

Ο Αράς έχει πλέον καταθέσει αίτηση για την παροχή στη Βρετανία, όπως οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες που έχουν φτάσει στη χώρα από την αρχή του έτους. Ο αριθμός τους ήταν τριπλάσιος φέτος, σε σχέση με τους 8.400 παράτυπους μετανάστες που εντοπίστηκαν το 2020 σε διάφορα πλοιάρια να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Το φαινόμενο ξεκίνησε το 2018 μετά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που τέθηκαν σε εφαρμογή στο λιμάνι του Καλαί και στο Eurotunnel, το οποίο μετανάστες διέσχιζαν κρυμμένοι σε φορτηά.

Φέτος 36 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μάγχη, εκ των οποίων 27 σε ένα μόνο ναυάγιο τον Νοέμβριο. Όμως για τον Αράς, που δεν θέλησε να δώσει το πραγματικό του όνομα, ο κίνδυνος αξίζει τον κόπο: «Όταν δεν έχεις καμία ελπίδα στη χώρα σου και η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο, παίρνεις το ρίσκο και κάνεις αυτό το επικίνδυνο πράγμα», εξηγεί.

Αυτός ο πρώην φοιτητής έφυγε από το Ιράν το 2018 και έφτασε στη Γαλλία αφού πέρασε από τη Σερβία, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Στη διαδρομή πλήρωσε χιλιάδες ευρώ σε διακινητές και χρησιμοποίησε πλαστά διαβατήρια.

Για να φτάσει στη Βρετανία πλήρωσε 2.500 ευρώ προκειμένου να επιβιβαστεί σε ένα πλοιάριο μαζί με άλλους 27 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι κατάγονταν από την Ερυθραία, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

«Απαράδεκτες καθυστερήσεις».

«Είναι βέβαιο ότι το πλοιάριο ήταν υπερπλήρες», δηλώνει ο Αράς ο οποίος ξεκίνησε αυτό το ταξίδι «με ανάμικτα συναισθήματα φόβου και ελπίδας».

Το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της Μάγχης έχει αναχθεί σε πραγματικό πονοκέφαλο για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit το 2016 ο Τζόνσον βάσισε την επιτυχία του στη δέσμευσή του να «ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων. Όμως ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που απελαύνονται στην ΕΕ έχει μειωθεί, καθώς πλέον το Λονδίνο έχει αποκλειστεί από τις συμφωνίες επαναπατρισμού μεταξύ των κρατών μελών.

Οι μαζικές αφίξεις μεταναστών έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία, την οποία η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί ότι δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών, παρά το γεγονός παρά τη διάθεση πόρων για τον σκοπό αυτό.

Μια τεράστια «σπατάλη χρημάτων», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Refugee Action Τιμ Νάορ Χίλτον, ο οποίος κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση «για χρόνια κακοδιαχείρισης» και ένα σύστημα «που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στην κατάσταση.

«Το υπουργείο Εσωτερικών χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ποτέ για να εξετάσει τις αιτήσεις για την παροχή ασύλου», προσθέτει ο ίδιος και «αυτές οι απαράδεκτες καθυστερήσεις σημαίνουν ότι οι πρόσφυγες παραμένουν περισσότερο καιρό στο σύστημα και είναι δύσκολο να τους βρούμε καταλύματα».

Σκληρό νομοσχέδιο

Το βρετανικό κοινοβούλιο εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει αυστηρά μέτρα για τους διακινητές αλλά και για τους μετανάστες.

Αν υιοθετηθεί, οι αιτούντες άσυλο που εισέρχονται παράτυπα στο βρετανικό έδαφος, θα στέλνονται σε «ασφαλείς χώρες» μέσω των οποίων πέρασαν για να φτάσουν στη Βρετανία.

Όμως οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν σκληρό. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, θα δημιουργήσει «ένα δίκαιο, αλλά αυστηρό μεταναστευτικό σύστημα», «θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους και θα πατάξει την παράτυπη μετανάστευση όπως και τις εγκληματικές οργανώσεις που επωφελούνται από αυτή».

Από την πλευρά του ο Αράς, «περιμένει κάτι καλύτερο» από τη ζωή στην Αγγλία καθώς περιμένει σε ένα ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο Χίθροου να εξεταστεί το αίτημά του για παροχή ασύλου.

Όπως και οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών, έτσι και οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου παρουσίασαν μεγάλη αύξηση τα δύο τελευταία χρόνια, περνώντας από τις 2.738 τον Δεκέμβριο του 2019 σε 16.794 τον Σεπτέμβριο του 2021.

Εξάλλου οι συνθήκες στις οποίες οι μετανάστες αναμένουν την εξέταση της υπόθεσής τους έχουν επιδεινωθεί, σύμφωνα με τον Αράς, ο οποίος δηλώνει ότι «αυτό το μέρος μοιάζει λίγο πολύ με φυλακή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραγωδία στα Αντικύθηρα: Τέσσερις νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Μαρόκο: Αναχαιτίστηκαν σκάφη με πάνω από 350 επίδοξους μετανάστες

Φολέγανδρος: Εντοπίστηκαν οι σοροί ακόμη δύο ανδρών – Έρευνες για 15 τουλάχιστον αγνοούμενους

Φολέγανδρος: Εντοπίστηκε η σορός άνδρα μετά τη βύθιση σκάφους με μετανάστες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top