Τριγμούς στο εσωτερικό της Λιβύης προκαλεί το Σύμφωνο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, με το κοινοβούλιο να το απορρίπτει ως παράνομο, καθώς δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά που το συνυπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως μετέδωσε το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».
(Breaking News) The Libyan parliament rejects hydrocarbons deal signed today between Turkey and the Libyan Government of National Unity
The #Libya Update pic.twitter.com/0e73v47Dxv
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, αναφέρεται.
Το Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη και έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.
(Breaking News) The Libyan parliament denounces today’s hydrocarbons deal with #Turkey as “illegal”citing its lack of approval from the Libyan legislative body
The #Libya Update pic.twitter.com/dJwnxdrjCo
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.
(Breaking News) The Libyan parliament says the hydrocarbons deal with #Turkey strips the eastern region of Cyrenaica from its “oil right”
The #Libya Update pic.twitter.com/2L9ZTwcrb1
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο της Λιβύης αντιδρά σε συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.
Αυτό είχε κάνει και στο μνημόνιο που είχαν υπογράψει ο Ερντογάν με τον Ντμπεϊμπά για την ΑΟΖ ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, «παραβλέποντας» την ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών, μεταξύ αυτών και η Κρήτη. Εξ ου και η Ελλάδα το είχε χαρακτηρίσει ως παράνομο.
Όλα όσα έγιναν νωρίτερα
Νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Λιβύη για την υπογραφή συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες. Στην επίσκεψη συμμετέχουν επίσης, οι υπουργοί Άμυνας, Πετρελαίου, Επικοινωνιών και οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Υπηρεσίας Πληροφοριών καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας.
Αμέσως μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας, ο Muhammad al-Hezej, προσωρινός Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου υπέγραψε συμφωνία επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Fatih Donmez, παρουσία του Dabaiba, της Al-Mangush και του Cavusoglu.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.
«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.
Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/HWQu0cdskp
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς
Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε αποστείλει αυστηρό μήνυμα πως θα διαφυλάξει τη συμφωνία του 2020 με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά την «κυοφορούμενη» συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία. Αναφέρουν ακόμη, ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Πηγή: cnn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Θερμαίνονται» τα νερά της Μεσογείου: Τουρκία & Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ (VIDEO)