Βουλγαρία: Κοινότητες του εξωτερικού θέλουν να ανοίξουν 21 νέα σχολεία βουλγαρικής γλώσσας

Βουλγαρία: Κοινότητες του εξωτερικού θέλουν να ανοίξουν 21 νέα σχολεία βουλγαρικής γλώσσας

Είκοσι μία οργανώσεις Βουλγάρων μεταναστών σε 11 χώρες υποβάλλουν αίτηση για κρατική χρηματοδότηση προκειμένου ν’ ανοίξουν κυριακάτικα σχολεία για τη διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας, λογοτεχνίας, γεωγραφίας και ιστορίας σε παιδιά. Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, έξι, είναι από τη Βρετανία.

Οι αιτήσεις προέρχονται επίσης από οργανώσεις Βουλγάρων στη Γερμανία, την Αλβανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας στη Σόφια.

Συνολικά υπάρχουν 373 βουλγαρικά κυριακάτικα σχολεία στο εξωτερικό τη φετινή σχολική χρονιά. Δραστηριοποιούνται σε 43 χώρες σε έξι ηπείρους, διδάσκοντας σε περισσότερα από 35.000 παιδιά που φοιτούν από την Α’ τάξη έως και την τελευταία του λυκείου. (Η διάρκεια φοίτησης στα βουλγαρικά σχολεία είναι 12 χρόνια).

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών στα βουλγαρικά κυριακάτικα σχολεία σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.

Το υπουργείο Παιδείας παρέχει στα σχολεία οργανωτική και μεθοδολογική υποστήριξη. Εκτός από τη διδασκαλία των βασικών σχολικών μαθημάτων στα βουλγαρικά, τα σχολεία αυτά οργανώνουν επίσης δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η διατήρηση των παραδόσεων, της λαογραφίας και του πολιτισμού της Βουλγαρίας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ειδικά προγράμματα για την εκπαίδευση των δασκάλων των κυριακάτικων σχολείων και προσφέρει διαδικτυακά το σχετικό υλικό.

Οι σπουδαστές των κυριακάτικων σχολείων μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν το πιστοποιητικό επάρκειας της βουλγαρικής γλώσσας, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην αίτηση για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία.

Τα κυριακάτικα σχολεία μπορεί να τα ανοίξουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες, οι οργανώσεις Βουλγάρων στο εξωτερικό, που έχουν εγγραφεί βάσει της τοπικής νομοθεσίας για να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και σε ορθόδοξες θρησκευτικές κοινότητες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top