Βόζεμπεργκ: Πλήρης κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων στην πράξη

Βόζεμπεργκ: Πλήρης κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων στην πράξη

«Η ΕΕ συνεχίζει να πρωτοστατεί στα θέματα εξασφάλισης ίσων ευκαιριών στις γυναίκες για την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής», ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Την ανάγκη ακόμη πιο ισχυρής θωράκισης των δικαιωμάτων των γυναικών λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, αλλά και της παρούσας πανδημίας, υπογράμμισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στην παρέμβασή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την 25η επέτειο της διακήρυξης του Πεκίνου και της πλατφόρμας δράσης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Η ισότητα των φύλων είναι βασική προϋπόθεση για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη» είπε η αντιπρόεδρος της επιτροπής για την ισότητα των φύλων, επισημαίνοντας ότι «η διακήρυξη του Πεκίνου καθορίζει στρατηγικούς στόχους για την επίτευξη της ισότητας σε 12 νευραλγικούς τομείς, ορόσημα για τα γυναικεία θέματα», αλλά «26 χρόνια μετά την υιοθέτηση της πλατφόρμας δράσης του πεκίνου, καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

«Καίριοι τομείς που χρήζουν βελτίωσης είναι η πρόσβαση των γυναικών στην εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών, η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθώς και η αποτελεσματική θωράκιση των γυναικείων δικαιωμάτων», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η κ. Βόζενμπεργκ τόνισε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να πρωτοστατεί στα θέματα εξασφάλισης ίσων ευκαιριών στις γυναίκες για την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής, καθώς και στην ικανοποιητική εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων» και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, αλλά και η παρούσα υγειονομική περιπέτεια, έχουν εκθέσει γυναίκες σε ανησυχητικά υψηλά ποσοστά βίας, φτώχειας και εξαθλίωσης. Τα φαινόμενα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις και τους πολίτες, ώστε να μην απεμπολήσουμε τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών κατοχύρωσης δικαιωμάτων των γυναικών».

«Με το βλέμμα στις επόμενες γενιές, έχουμε υποχρέωση με συλλογικές οργανωμένες δράσεις να συμβάλουμε καθοριστικά στη μείωση των ανισοτήτων και στη δικαίωση των αγώνων εκατομμυρίων γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους στην πράξη», κατέληξε, στην παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής, η οποία υπήρξε εισηγήτρια της έκθεσης «για τα εμπόδια των γυναικών κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη σε ανώτερες θέσεις στην επιστήμη, την τεχνολογία, την έρευνα και την εκπαίδευση».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ