Βρετανία: Νέα πρωθυπουργός η Λιζ Τρας (VIDEO)

Βρετανία: Νέα πρωθυπουργός η Λιζ Τρας (VIDEO)

Η Λιζ Τρας εξελέγη πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η Λιζ Τρας νίκησε στην εσωκομματική μάχη διεκδίκησης της ηγεσίας τους Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας και θα είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση.

Κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η Λιζ Τρας εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).

Η νέα ηγέτης των Τόρις κληρονομεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία αύριο Τρίτη.

«Τολμηρό σχέδιο» μείωσης φόρων, αύξησης της ανάπτυξης υπόσχεται η Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας, η οποία εξελέγη από τα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην πρωθυπουργία, υποσχέθηκε «τολμηρό σχέδιο» για την μείωση των φόρων και την αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης.

«Θα εφαρμόσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της επί του Ρίσι Σουνάκ, υποσχόμενη επίσης να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα «μακροπρόθεσμα» προβλήματα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

Οι πρώτες δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας

Η νέα πρωθυπουργός στην επινίκια ομιλία της ανέφερε ότι είναι τιμή της που εξελέγη ηγέτιδα των Τόρηδων και ευχαρίστησε με χιούμορ τα μέλη του κόμματος που «διοργάνωσαν μια από τις εκτενέστερες συνεντεύξεις για… θέση εργασίας στην Ιστορία».

Η Τρας ευχαρίστησε την οικογένειά της, τους φίλους και τους υποστηρικτές της και έπλεξε το εγκώμιο των αντιπάλων της, ιδιαίτερα του Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι έδειξαν «το εύρος και το βάθος σε ταλέντα του Συντηρητικού Κόμματος». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, «τον φίλο μου Μπόρις Τζόνσον», σημειώνοντας:

«Μπόρις, εσύ έφερες εις πέρας το Brexit. Συνέτριψες τον (ηγέτη των Εργατικών) Τζέρεμι Κόρμπιν, φρόντισες για τη διανομή των εμβολίων, όρθωσες ανάστημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε θαύμαζαν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ» σημείωσε καταχειροκροτούμενη.

Και συνέχισε: «Φίλοι και συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την πίστη σας σε εμένα να ηγηθώ του μεγάλου μας Συντηρητικού Κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος επί Γης».

Η Τρας υποστήριξε ότι τα «πιστεύω» του κόμματος «στην ελευθερία, στην ικανότητα να ελέγχει κάποιος τη ζωή του, στους χαμηλούς φόρους και στην προσωπική ευθύνη» βρίσκουν απήχηση στην κοινή γνώμη, και γι’ αυτό το κόμμα κέρδισε στις εκλογές του 2019. Υποσχέθηκε, δε, να υλοποιήσει την επόμενη διετία όλα εκείνα για τα οποία εξέλεξαν τους Τόρηδες οι Βρετανοί ψηφοφόροι.

Είπε ότι έχει ένα «τολμηρό σχέδιο» να μειώσει τους φόρους και να αναπτύξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχετικά με το κυρίαρχο ζήτημα των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας, λέει ότι θα «ανταποκριθεί με επιτυχία», αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τους λογαριασμούς, αλλά και τα μακροπρόθεσμα ζητήματα εφοδιασμού.

Η νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο: ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί τις οικογένειες, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία.

Έκκληση Σούνακ για συσπείρωση των Τόρηδων γύρω από την Τρας

Ο αντίπαλος της νέας πρωθυπουργού στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, Ρίσι Σούνακ κάλεσε τους Τόρηδες να συσπειρωθούν γύρω από την Τρας.

«Σας ευχαριστώ όλους όσοι με ψηφίσατε σε αυτή την εκστρατεία», έγραψε στο Twitter. «Το είπα στη διάρκειά της ότι οι Συντηρητικοί είναι μια οικογένεια. Και τώρα πρέπει να ενωθούμε πίσω από τη νέα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, καθώς οδηγεί τη χώρα μέσα σε δύσκολους καιρούς».

Ηγέτης των Εργατικών: Η Τρας να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις περικοπές φόρων και τα οικονομικά της σχέδια

Λίγο μετά την ομιλία της Τρας, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, κάλεσε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να εξηγήσει τα οικονομικά της σχέδια.

Τη χαρακτήρισε «εκτός επαφής» και «όχι στο πλευρό των εργαζομένων», σημειώνοντας: «Έχουμε ακούσει πολύ περισσότερα από τον τελευταίο πρωθυπουργό για περικοπές στον εταιρικό φόρο το καλοκαίρι, παρά για την κρίση του κόστους ζωής». Και πρόσθεσε: «Η Τρας πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει γονατίσει. Πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του νόμου και της τάξης, κι αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μη πάγωμα των τιμών της ενέργειας. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συναίνεση. Πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση πώς θα πληρώσει για αυτά… Οι Εργατικοί κατέστησαν σαφές ότι πρέπει να επιβληθεί ένας απροσδόκητος φόρος για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, επομένως πρέπει να δείξει ότι πραγματικά κατανοεί την κατάσταση και μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν μετά από 12 χρόνια αποτυχίας αυτής της κυβέρνησης των Τόρηδων».

Φιλελεύθεροι: Η Τρας θα φέρει «μία από τα ίδια»

Από την πλευρά του ο Εντ Ντέιβι, ηγέτης των Φιλελευθέρων, σχολίασε ότι η νέα πρωθυπουργός θα φέρει παρόμοια «κρίση και χάος», σαν κι αυτές που έζησε η Βρετανία επί των ημερών του Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Υπό την Λιζ Τρας ετοιμαζόμαστε να δούμε κι άλλη παρόμοια κρίση και χάος όπως υπό τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter. «Από την κρίση του κόστους διαβίωσης μέχρι εκείνη του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι Συντηρητικοί έδειξαν ότι δεν νοιάζονται, ότι δεν έχουν σχέδιο. Είναι η ώρα να καταργήσουν το πλαφόν στις τιμές ενέργειας και να προκηρύξουν γενικές εκλογές».

Πληθωρισμός και κοινωνική αναταραχή

Η οικονομική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της καμπάνιας των Τρας και Σούνακ, οι οποίοι κάποιες φορές έδειχναν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τη δραματική επιδείνωση της κρίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Τρας προσείλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας έναν πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα. Από την πλευρά του, ο Σούνακ, ένας πλούσιος πρώην τραπεζίτης, έχασε σε δημοτικότητα προωθώντας τον οικονομικό ρεαλισμό μακριά από «παραμύθια», με πολλά μέλη του Συντηρητικού Κόμματος να τον αντιμετωπίζουν σαν έναν τεχνοκράτη ανίκανο να κατανοήσει τις δυσκολίες των βρετανικών νοικοκυριών.

Χθες, Κυριακή, η Τρας διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δράσει «ήδη από την πρώτη εβδομάδα» για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει. Υπογράμμισε, επίσης, πως «μέσα σε έναν μήνα» θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αν και κατάφερε να προσελκύσει τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά τη Βρετανία εδώ και 12 χρόνια, το 52% των Βρετανών εκτιμά ότι θα είναι μια μέτρια ή ακόμη και μια φρικτή πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

Κατά συνέπεια, δεν είναι βέβαιο πως οι ασαφείς υποσχέσεις της θα αρκέσουν για να κατευνάσουν την αγανάκτηση των Βρετανών, με πολλούς κλάδους -από τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς, τους γιατρούς, τους δικηγόρους και άλλους- να έχουν προχωρήσει ή να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Τζόνσον: «Να στηρίξουμε τη νέα ηγέτιδα»
Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία ουσιαστικά υπήρχε κενό εξουσίας, με έναν πρωθυπουργό που είχε παραιτηθεί και αρνούνταν να λάβει μέτρα για να ανακουφίσει τους Βρετανούς, που απείχε από σημαντικές συνεδριάσεις και έκανε δύο ταξίδια στο εξωτερικό με την οικογένειά του.

Αν και οι Τρας και Σούνακ υπόσχονταν να φέρουν την «αλλαγή» μετά την εποχή Τζόνσον που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα, ήδη ο πρώην πρωθυπουργός λείπει σε ένα μέρος των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, κυρίως στους ηλικιωμένους, λευκούς άνδρες.

Αν και προτιμούσε την Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον δεν στήριξε δημοσίως κανέναν από τους δύο υποψηφίους και εκτίμησε χθες σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, που δημοσιεύτηκε στη Sunday Express, ότι έχει έρθει η ώρα «να στηρίξουμε τον νέο ηγέτη με όλη μας την καρδιά», σχολιάζοντας ότι τόσο η Τρας όσο και ο Σούνακ είναι «περισσότερο από ικανοί» να αναλάβουν τη θέση.

Δεν απέκλεισε, εξάλλου, να επιστρέψει και ο ίδιος στην πολιτική.

Αύριο, Τρίτη, ο Τζόνσον θα πάει στην καλοκαιρινή οικία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να της υποβάλει την παραίτησή του. Θα ακολουθήσει ο διάδοχός του, ο 15ος πρωθυπουργός που θα δει η Ελισάβετ στη διάρκεια της βασιλείας της.

Η νέα πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη συνέχεια στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και να ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής της.

Ποια είναι η Λιζ Τρας

Το πολιτικό ταξίδι της Λιζ Τρας ξεκίνησε από την αντιμοναρχική Αριστερά, για να καταλήξει τελικά σκληροπυρηνική δεξιά, υπέρμαχος του Brexit, που θεωρεί εαυτήν διάδοχο της «Σιδηράς Κυρίας» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Έξι υπουργικά πόστα υπό τρεις πρωθυπουργούς -ανάμεσά τους και 11 μήνες στο Φόριν Όφις- περιλαμβάνει η θητεία της στην κυβέρνηση, αλλά πολλοί Βρετανοί ομολογούν ότι γνωρίζουν ελάχιστα για την Τρας, σε αντίθεση με τον Μπόρις Τζόνσον, που από αρθρογράφος, δεινός ομιλητής και δήμαρχος του Λονδίνου είχε καταφέρει να αλώσει την Ντάουνινγκ Στριτ.

O πολιτικός χαμαιλέοντας που ακούει στο όνομα Τρας

Η πολιτικός, που θυμίζει χαμαιλέοντα, έδωσε μάχες για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ προτού μεταπηδήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο του Brexit, αποδεχόμενη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 και οσφραινόμενη την αλλαγή του καιρού, όπως την κατηγορούν οι επικριτές της.

Οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν καιροσκόπο και απύθμενα φιλόδοξη, αλλά η Τρας επιμένει ότι έτσι αποκαλούν πάντα τις γυναίκες που καταφέρνουν να διακριθούν.

Ελάχιστα δημοφιλής στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες

Η Τρας είναι ένθερμη οπαδός του ΝΑΤΟ και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και δριμεία επικριτής της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας μεταξύ άλλων ηγηθεί των προσπαθειών για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί εκ των οποίων είχαν αράξει στο Λονδίνο.

Στη Μόσχα αποτελεί κόκκινο πανί, άλλωστε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η Τρας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της άγνοιας της Δύσης για τη γεωγραφία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν η διάδοχος του Τζόνσον φάνηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση να αγνοεί κατά πόσον το Ροστόφ και το Βορονέζ ανήκουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, με τους συνεργάτες της να κάνουν λόγο για προπαγάνδα του Κρεμλίνου εις βάρος της.

Όχι ότι οι Βρυξέλλες θα υποδεχθούν με ανοικτές αγκάλες την Τρας, την οποία πολλοί τη θεωρούν οπορτουνίστρια που υιοθετεί αντιευρωπαϊκές θέσεις και πιθανώς θα ωθήσει σε ακόμη πιο επικίνδυνα ύδατα τις σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ.

Προ ημερών, μάλιστα, η Τρας αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσον θεωρεί «φίλο ή εχθρό» τον Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας την πληρωμένη απάντηση του Γάλλου προέδρου. Οι ελπίδες στην Ευρώπη ότι θα αποδεικνυόταν μια σταθερή εταίρος όταν ανέλαβε το Φόριν Όφις διαψεύστηκαν, όταν προώθησε σχέδια για τη μονομερή αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για τη μετα-Βrexit εποχή, αναφορικά με το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αλλά ούτε στην Ουάσιγκτον υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός για την άφιξη της Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι κινήσεις της οποίας αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Από φιλελεύθερη, συντηρητική, από υπέρμαχος του Remain, θιασώτιδα του Brexit

Στα υπέρ της Τρας στην κόντρα με το «πλουσιόπαιδο» Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία των Τόρηδων και την πρωθυπουργία μέτρησε και η πιο ταπεινή της καταγωγή.

Η Τρας πέταξε μπηχτές για τη φοίτηση του αντιπάλου της σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, όταν εκείνη φοιτούσε σε λύκειο στο Λιντς, όπου τα παιδιά «αφήνονταν στη μοίρα τους» με «χαμηλές προσδοκίες, εκπαιδευτικά στάνταρ και έλλειψη ευκαιριών». Κι ήταν αυτή η εμπειρία, λέει η ίδια, που την ώθησε προς τη Δεξιά, «ο λόγος που είμαι Συντηρητική».

Η ίδια περιέγραψε ως «αριστερούς ακτιβιστές» τους γονείς της – ο πατέρας της καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και η νοσηλεύτρια μητέρα της ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Μετά το λύκειο η Τρας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά στην Οξφόρδη, όπως και άλλοι πολλοί πρωθυπουργοί πριν απ’ αυτήν. Διετέλεσε πρόεδρος των κεντροαριστερών Ελεύθερων Δημοκρατών στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο και σε συνέδριο του ίδιου κόμματος το 1994 στο Μπράιτον τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας. Η ίδια, βέβαια, κατέταξε εδώ και καιρό ως «νεανικό αμάρτημα» τις πολιτικές της θέσεις πριν την ένταξή της στους Τόρηδες το 1996.

«Ο κόσμος ίσως γνωρίζει για μένα ότι είχα λίγο αμφίβολο παρελθόν… Όλοι μας κάνουμε λάθη (…). Κάποιοι είχαν το σεξ, στα ναρκωτικά και στο ροκ-εν-ρολ, εγώ ήμουν στους Ελεύθερους Δημοκράτες. Λυπάμαι», δήλωσε στο BBC.

To εξωσυζυγικό παραστράτημα της Τρας

Η Λιζ Τρας είναι παντρεμένη από το 2000 με τον ορκωτό λογιστή Χιου Ο’ Λίρι, τον οποίο γνώρισε σε συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος το 1997 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Ωστόσο, το 2006 η Τρας βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου όταν διέρρευσε η εξωσυζυγική σχέση της με τον πρώην βουλευτή των Τόρηδων Μαρκ Φιλντ.

Όταν ήταν 25 ετών η Τρας έκανε την πρώτη είσοδό της στην πολιτική κονίστρα της Βρετανίας, διεκδικώντας την έδρα του Χέμσγουερθ στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ, όπου κατάφερε να μειώσει την πλειοψηφία των Εργατικών από τις 24.000 ψήφους σε λιγότερες από 16.000. Στο κόμμα της εντυπωσιάστηκαν και προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες εκλογής της στο μέλλον, ανέθεσαν στον Φιλντ, που ήταν τότε σκιώδης υπουργός για το Λονδίνο, να αναλάβει πολιτικός μέντοράς της. Ο δεσμός τους κράτησε ενάμιση χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2005.

Το σκάνδαλο έβγαλε στη φόρα τον επόμενο χρόνο η εφημερίδα Daily Mail όταν κατέρρευσε ο γάμος του Φιλντ μετά από 12 χρόνια. Όταν ρωτήθηκε τότε ο Ο’ Λίρι για την απιστία της γυναίκας του απάντησε: «δεν θέλω να το συζητήσω».

Το 2019, σε συνέντευξή της στο περιοδικό You Magazine, η Τρας ρωτήθηκε για την περίοδο που είχε βγει το σκάνδαλο στη φόρα και απάντησε: «είμαι πραγματικά ευτυχισμένη στο γάμο μου». Την ίδια χρονιά ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της φωτογραφία της με τον άνδρα της και τη λεζάντα: «ο έρωτας της ζωής μου». Η Τρας ζει με την οικογένειά της στο Ντάουνχαμ Μάρκετ του Νόρφολκ, αλλά κατά περιόδους και στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ;

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Μεγα Πιστό Κομοτηνής

Eurobank: Διεθνείς διακρίσεις για τις υπηρεσίες Security Services

Λιζ Τρας-Βρετανία: Ανοιχτό ενδεχόμενο να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά

Οι Βρετανοί μαθαίνουν σήμερα τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον-Φαβορί η Λιζ Τρας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top